Харківське метро підняло ціну на проїзд до 8 гривень: у підземці полетіли «зайці»

19.02.2019
У Харківській «підземці» днями стався безпрецедентний випадок: iз десяток хлопців буквально «перелетіли» через турнікети, не оплативши проїзд, а потім їхали в електричці з відчиненими дверима.
 
Свій ризикований вчинок поліцейським, які їх затримали й провели «профілактичну бесіду», підлітки пояснили протестом проти підвищення вартості проїзду в метро з 5 до 8 гривень. 
 
Незгоду з новими тарифами «підземки» висловили й активісти Харківського антикорупційного центру, які подали до суду два позови про відміну відповідного рішення міськвиконкому.
 
Для цього, з їхньої точки зору, є одразу дві причини.
 
«По-перше, не було опубліковано проекту регуляторного акта з повною інформацією, а саме там повинні бути терміни подачі пропозицій, а також термін, за якими фізичні та юридичні особи можуть подати свої пропозиції, — повідомив представник ХАЦ, юрист Ігор Черняк.
 
 — А по-друге, проект рішення підписав не мер Геннадій Кернес, а  секретар Олександр Новак. Таке може бути лише за умови, якщо міський голова не може виконувати свої обов’язки. Але того дня, коли розглядали тарифи, мер підписав кілька розпоряджень. А це означає, що він був на роботі». 
 
До речі, тим же рішенням чиновники міськвиконкому підвищили вартість проїзду в трамваях i тролейбусах. Квиток тепер коштує 6 гривень замість 4.
 
На думку голови ХАЦ Дмитра Булаха, таке збільшення ціни також є неправомірним, оскільки послуги, які надає КП «Міськелектротранс», не відповідають сучасним умовам ведення бізнесу.