Тернополян шокували повідомленням про радіаційне забруднення

19.02.2019
Для всіх жителів Тернополя та області, хто слухав позавчора вранці проводове Українське радіо та деякі FM-радіостанції, о 9.30 недільний релакс ураз змінився неабиякими тривогою та неспокоєм.
 
Ще б пак, адже трансляції програм раптом перервалися, і жіночий голос від імені управління з надзвичайних ситуацій (насправді воно давно називається зовсім не так) повідомив, що через проблеми на Рівненській та Хмельницькій АЕС на Тернопільщині має місце радіаційне забруднення. 
 
Зрозуміло, що така новина відразу почала активно поширюватися в соцмережах і обростати різноманітними чутками та здогадками.
 
Втім її оперативно почали спростовувати через ЗМІ й ті ж соціальні мережі представники всіх причетних структур і служб.
 
Так, начальник управління з питань цивільного захисту населення обласної держадміністрації Ігор Лівінський, запевнивши глядачів телеканала «Тернопіль 1», що це фейк, розповів, що, за результатами попереднього службового розслідування, таке стало можливим або через несанкціоноване зовнішнє втручання, або через збій системи.
 
А також повідомив, що всю інформацію про надзвичайну ситуацію було відразу передано в поліцію та СБУ, а також розробникам нової системи оповіщення, яку порівняно недавно змонтували і ще тільки налагоджували замість застарілої радянської, а після інциденту відразу вимкнули.
 
Запевнила, що радіаційний фон в області в нормі та не перевищує звичних показників, й Ірина Крупа — помічниця начальника управління ДСНС України у Тернопільській області з питань зв’язків із ЗМІ та громадськістю.
 
І додала, що співробітники управління зв’язувалися з колегами з Хмельницька та Рівного, і ті пiдтвердили, що жодних аварій чи витоків на тамтешніх АЕС останнім часом не реєструвалося.
 
На сайті управління ДСНС з’явилося коротке повідомлення: «Увага! До відома мешканців області! Інформація щодо радіаційної небезпеки, яка прозвучала на хвилях суспільного радіо та ряду ФМ станцій, не відповідає дійсності! Радіаційний фон у межах норми. Просимо не панікувати та не розповсюджувати цю неправдиву інформацію».
 
Схожий заклик розмістив на своїй сторінці у «Фейсбуці» і начальник згаданого управління Віктор Маслей.
 
І ось що написав у коментарі під ним технічний директор однієї з місцевих ФМ-радіостанцій Ігор Нечипорук:
 
«Пару місяців тому так зване «управління з питань цивільного захисту населення» в добровільно-примусовому порядку встановило на всі місцеві передавальні пристрої обладнання, яке дозволяє їм влізти в трансляцію, не запитуючи власників. Таке «щастя» стоїть і в нас на «Радіо Рокс Тернопіль». Біда в тому, що кваліфікація як розробників, так і встановлювачів системи не те що нижче плінтуса, а там і добрий день нікому сказати. Сьогодні зранку подзвонили з «захисту населення».... «ай-яй-яй....біда. Виключіть те все, що ми вам поставили». Та виключили. Давно вже. Тому на «Рокс Тернопіль» і не було «радіаційної аварії». Хтось там молов язиком про «зовнішнє втручання». З точки зору безпеки, ця «система» не захищена ніяк. Толковий школяр запросто перехопить управління...».
 
Наразі тернополяни продовжують обговорювати те, що сталося в неділю, і чекають остаточних результатів розслідування випадку.