Американські вчені розробили штучні рослини зі здатністю виробляти кисню удесятеро більше

19.02.2019
Американські вчені розробили штучні рослини зі здатністю виробляти кисню удесятеро більше

На малюнку: двоокис вуглецю потрапляє у листок, а вода випаровується з дна листка. Штучна фотосистема, виготовлена з поглинача світла, покритого каталізаторами, перетворює діоксид вуглецю на монооксид вуглецю і перетворює воду на кисень (показаний

Американські інженери з Університету Іллінойса в Чикаго представили аналоги природних рослин: штучне листя з функцією фотосинтезу.
 
 
Створені вченими листочки, повідомляє сайт UIC, здатні виробляти кисню в десять разів більше, ніж справжні, на звичайних рослинах.
 
 
У природі рослини продукують кисень шляхом фотосинтезу. А масове скорочення площі лісів по всьому світу стало останніми роками серйозною проблемою для клімату.
 
 
Представлене вченими Іллінойського університету штучне листя, що імітує фотосинтез, здатне стати у пригоді, аби загальмувати незворотні кліматичні процеси.
 
З його допомогою можна, теоретично, боротися з підвищенням рівня парникових газів.
 
Інженери кілька років тестували свої біохімічні пристрої в лабораторії, але тільки цьогоріч вдалося вивести їх у природні умови.
 
Для ефективної роботи винаходу штучне листя необхідно помістити в заповнену водою капсулу з напівпроникної мембрани. Коли вода нагрівається під дією сонячного світла, вона випаровується через мембрану, а капсула в свою чергу поглинає CO2.
 
Після цього всередині пристрою вуглекислий газ перетворюється на кисень та чадний газ (CO). Останній можна окремо викачувати для створення синтетичного палива.
 
Згідно з підрахунками, якщо 360 таких листочків-велетнів (довжиною 1,7 метра і шириною 0,2 метра) розташувати на півгектарній площі, то за добу пристрої зможуть знизити обсяг CO2 в навколишньому повітрі в радіусі ста метрів на 
10 відсотків.