Незадовільний рекорд: Україні торік не вдалося значно наростити видобуток власного газу

19.02.2019
Незадовільний рекорд: Україні торік не вдалося значно наростити видобуток власного газу

Вітчизняні компанії ніяк не можуть наростити видобуток «блакитного палива» хоча б до планових показників. (Фото з сайта trend.az.)

Торік Україна видобула максимальну кількість природного газу із вітчизняних надр за останні 25 років.

 

Але значно менше, ніж запланував Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, якого вважають палким противником «нафтогазівської» команди.

 

А тому уряд додатково оштрафував НАК за фінансові порушення.

 

Відтак уже найближчим часом очікуємо змін у паливно–енергетичному комплексі України, принаймні кадрових.

Більше, ніж могли, але менше, ніж треба Українське підприємство 

«Укргазвидобування», як повідомили у його прес-службі, в 2018 році видобуло 15,496 млрд. кубометрів газу. Це найбільша цифра українського газовидобування за останні четверть століття.
 
«За січень-грудень 2018 року було перекрито природне падіння видобутку обсягом близько 950 млн. кубометрів і на 246 млн. кубометрів перевищено річний видобуток попереднього року. У грудні компанія закріпила значення середньодобового видобутку на рівні 43,7 млн. кубометрів, що майже на 1,3 млн. кубометрів більше від фактичних показників аналогічного періоду 2017 року», — повідомили у компанії.
 
У відсотках абсолютний рекорд становить усього лише 0,5%. Усього ж українські газовики — державна компанія плюс приватні видобувачі — видобули 21 млрд. кубометрів газу. Із них 75% дала компанія «Укргазвидобування». 
 
Свої результати остання пояснює так: показники вдалося поліпшити завдяки збільшенню кількості операцій з інтенсифікації видобутку до 744.
 
Також упродовж року закінчено буріння 97 свердловин і введено в експлуатацію 69 нових свердловин. При цьо­му в компанії окреслили і велику проблему: більшість родовищ, які дають 95% газу, виснажені до 87%.
 
Утім ця цифра могла би бути більшою. Адже, наприклад, фінансовий план «Укргазвидобування» на 2018 рік був скоригований у бік зменшення видобутку з 16,5 до 16 млрд. м3 газу у зв’язку з блокуванням Полтавською обласною радою видачі нових ліцензій на розробку родовищ.
 
Видобувачі скаржаться: за останні два роки, із 2016-го по 2018-й, Полтавська обл­рада 63 рази відмовлялася надати компанії спеціальні дозволи на користування надрами.
 
Через це, за оцінками «Укргазвидобування», в 2017—2020 роках компанія недоотримає 3,3 млрд м3 газу, а втрати від несплаченої ренти і податків становитимуть 4,9 млрд. грн.

«Нафтогаз», ви не доплатили! 

Подібні виправдання, проте, ніяк не переконали керівника українського уряду Володимира Гройсмана, який iще у грудні 2017 року запланував відмовитися від імпорту газу до 2020 року завдяки збільшенню власного видобутку.
 
А тому, за планами Прем’єра, які підтримує енергетичне співтовариство, збільшення видобутку має становити не кілька відсот­ків, а значно суттєвішу цифру.
 
Тим паче, що всі можливості для цього Україна має і справа лише у системності роботи, інвестиціях та правильному менеджменті. А цього ми, на жаль, не бачимо. 
 
А тому Володимир Гройсман, який часто і послідовно критикує роботу газовиків, днями заявив: «Я вкрай незадоволений тим, що «Укргазвидобування» — компанія «Нафтогазу» — план, який ми затвердили до 2020 року, фактично провалило.
 
Це викликає у нас занепокоєння, дуже важливо це виправити найближчим часом». І додав, що в Україні є достатньо резервів, щоб повністю забезпечити себе газом.
 
Голова Кабміну, треба розуміти, мав на увазі програму «20/20», яка передбачає збільшення видобутку газу до 15,2 млрд куб. м — у 2017 році, 16,5 млрд куб. м — у 2018 році, 18,3 млрд куб. м — у 2019 році, 20,1 млрд куб. м — у 2020 році.
 
Таким чином, недовиконання «Укргазвидобування» становило цілий мільярд кубів «блакитного палива». 
 
Тим часом, на хвилі невдоволення Прем’єра, свою посаду покидає керівник «Укргазвидобування» Олег Прохоренко. До затвердження спостережною радою «Нафтогазу» нового голови правління «Укргазвидобування» тимчасово виконувати обов’язки керівника цієї компанії буде Андрій Фаворов.
 
«Зміни відбуваються в рамках трансформації групи «Нафтогаз» і створення дивізіонів за бізнес-напрямками», — пояснили в компанії.
 
Кабмін же продовжує «газову війну» — днями Міністерство економіки нарахувало «Нафтогазу» пеню в розмірі 2,448 мільярда гривень за несвоєчасно виплачені дивіденди за підсумками 2017 року.
 
Раніше Кабмін зобов’язав підприємства з держчасткою направити на виплату дивідендів 75% чистого прибутку, зокрема ще до 30 червня 11,799 млрд. грн. (30% прибутку за 2017 рік). Крім того, 17,7 млрд. грн. (40% прибутку) були залишені нерозподіленими до появи окремого рішення.
 
Іншим своїм розпорядженням Кабмін затвердив графік виплати «Нафтогазом» нерозподілених дивідендів у розмірі 40% від чистого прибутку за 2017 рік у дер­жавний бюджет.
 
У липні-вересні «Нафтогаз» повинен був направити в бюджет по 0,5 млрд. грн щомісяця, а в жовтні-листопаді — ще 8,99 млрд. грн., у грудні було заплановано ще 8,99 млрд. грн.
 
Проте цих коштів так і не дочекалися.