Задля порятунку планети: на «зелені» технології переходять уже цілі міста, регіони та навіть держави

19.02.2019
Задля порятунку планети: на «зелені» технології переходять уже цілі міста, регіони та навіть держави

Чиста енергія стає все дешевшою: передбачається, що невдовзі вона коштуватиме дешевше за вироблену з традиційних джерел. (Фото з сайта pro-consulting.ua.)

Розвинені країни світу все швидшими темпами переходять на відновлювані джерела енергії.

 

«Частка відновлюваних джерел енергії в загальному енергобалансі має становити щонайменше дві третини — для досягнення цілей глибокої декарбонізації і вирішення проблеми глобального потепління», — заявив нещодавно Аднан Амін, член Міжнародного комітету з присудження премії «Глобальна енергія», генеральний директор міжнародного агентства з поновлюваних джерел енергії (IRENA). 

Нафта і газ відживають своє

У 2017 році частка виробництва електроенергії за допомогою відновлюваних джерел становила 25% від загальносвітового обсягу.
 
Вперше в історії обсяг побудованих у світі електростанцій на чистій енергії перевищив обсяг введеної в експлуатацію традиційної генерації.
 
З 2010 року середня ціна за електрику, вироблену сонячними електростанціями, впала на 73%, а за отриману за рахунок вітряних електростанцій — на 22%. 
 
За планами міжнародного агентства з поновлюваних джерел енергії, темпи впровадження цих джерел мають зрости у шість разів для досягнення декарбонізації до 2050 року і дотримання Паризької угоди по клімату.
 
Як вважає Аднан Амін, саме це дозволить стримати зростання глобальної температури в межах двох градусів Цельсія, а також забезпечить скорочення викидів СО2, вироблених енергетичною галуззю, до 90%.
 
Пан Амін розглянув також процес глобального «енергетичного переходу».
 
«Це явище належить не просто до зміни використання викопних джерел енергії поновлюваними, а передбачає більш глибоку трансформацію всієї світової енергетичної системи. Понад це, воно виходить за рамки енергетичної галузі і зачіпає соціальну, економічну і політичну сфери», — пояснив він.
 
Як запевняють експерти, «енергетичний перехід» матиме сприятливі соціально-економічні наслідки, вирішуючи питання енергетики і створюючи нові робочі місця.
 
Технології відновлюваної енергетики повинні розглядатися не просто як інструмент досягнення енергетичної безпеки та протистояння глобальним кліматичним змінам, а й також їх переваги можна використовувати для прямих і непрямих економічних вигод.
 
Зокрема, за даними агентства IRENA, збільшення інвестицій у сферi чистої енергетики на 30% до 2050 року дозволить створити додатково 11 мільйонів робочих місць.
 
До 2020 року витрати на генерацію енергії з сонця скоротяться вдвічі.
 
Попит на нафту і вугілля значно знизиться, а природний газ стане найзатребуванiшим джерелом викопного палива до 2050 року. При цьому світовий ВВП виросте на 1%, а глобальний добробут громадян (поліпшення охорони здоров’я, скорочення парникових викидів та інше) — на 15%.

Німецький виклик і прорив у Штатах 

На шляху до чистої енергетики перебуває Німеччина. Закриття вугільних і атомних електростанцій змушує цю країну збільшити частку відновлюваних джерел енергії до 65% вже до 2030 року. Зараз близько 40% електроспоживання Німеччини забезпечується поновлюваними джерелами енергії.
 
Згідно з колишнім планом по 55% скорочення викидів СО2 до 2030 року, частка «зеленої енергетики» до цього моменту повинна була становити половину. Але виявилося, що цього недостатньо.
 
Плани щодо закриття атомних електростанцій до 2022 року і вугільних до 2038 році потребують збільшити потужність електроенергії, що виробляється, і перевести її на «зелений» режим, тому в 2018 році Німеччина підвищила цільову частку «зеленої» енергії з 50% до 65% до 2030 року.
 
Природно, що, крім збільшення вироблення електроенергії, це вимагатиме прокладання нових ліній електропередач для з’єднання промислового півдня країни з вітряними електростанціями півночі.
 
Передбачається, що таке будівництво потребуватиме від 18 до 27 млрд. євро: до трьох раніше запланованих підземних ліній треба буде прокласти ще дві потужністю 4 гігават і протяжністю 1160 км від Шлезвіг-Гольштейна до Баден-Вюртемберга. 
 
Нещодавно про свій план долучитися до енергетичних проектів заявила влада штату Нью-Йорк, яка почала реалізацію проекту «Нові зелений шлях».
 
Проект регулює заходи щодо повного переходу однойменного міста на поновлювані джерела енергії вже до 2040 року.
 
Планується збільшити кількість електроенергії, що виробляється на сонячних електростанціях, удвічі, вітряних — в 3,75 раза (за рахунок побудови нових установок), і максимізувати генерацію за допомогою вже існуючих.
 
Для забезпечення можливості запасу такої кількості енергії влада міста до 2030 року має завершити будівництва сховищ, розрахованих на 3000 Мвт.
 
«Кліматичні зміни — це реальність, і наслідки відстрочки — питання життя і смерті. Ми знаємо, що маємо робити. Тепер у нас є мета, відвага і знання, щоб втілити задумане в життя», — заявив губернатор штату Нью-Йорк Ендрю Куомо.
 
Раніше, як відомо, програму переходу на поновлювані джерела енергії затвердила влада штату Каліфорнія. Там планують реалізувати всі пункти проекту до 2045 року.