Найкращим здобутком українських біатлоністів на етапі в США стало шосте місце у міксті

19.02.2019
Найкращим здобутком українських біатлоністів на етапі в США стало шосте місце у міксті

На етапі КС в Солт-Лейк Сіті Юлія Джима вела за собою менш досвідчених партнерів по українській збірній. (Фото з сайта xsport.ua.)

Одну з двох здобутих українськими біатлоністами медалей на Кубку світу приніс «синьо-жовтим» так званий одиночний мікст.
 
 
Віднедавна перегони змішаних дуетів, за аналогією з Різдвяною гонкою, проводяться на офіційному рівні, й на першому етапі Кубка світу в словенській Поклюці український тандем у складі Анастасії Меркушиної та Артема Тищенка виграв «бронзу».
 
 
 
Таку ж саму гонку організатори Кубка світу включили й до розкладу восьмого етапу змагань, який приймав американський Солт-Лейк Сіті.
 
Після відверто блідих виступів українських біатлоністів на попередніх етапах від лідерів української команди Юлії Джими та Дмитра Підручного очікували серйозного результату в суперміксті на олімпійській трасі в Солт-Лейк Сіті.
 
Капітан української чоловічої збірної на старті гонки взяв хороший хід і після першої своєї зміни передав естафету партнерці першим.
 
Утім надалі українські біатлоністи коло за колом, зміна за зміною, демонструючи скромну швидкість і не надто ідеальну стрільбу, поступово втрачали позиції.
 
Вирушаючи на заключне коло як фінішер, Юлія Джима залишила стрільбище четвертою, проте  на останніх кілометрах дистанції пропустила поперед себе двох суперниць.
 
У підсумку, вийшло так, що показаний номінально українським дуетом у міксті шостий результат став найкращим здобутком вітчизняних біатлоністів на етапі в США, куди, слід зазначити, тренерський штаб «синьо-жовтих» делегував мінімальну кількість досвідчених спортсменів.
 
Власне Джима (десяте місце в спринті) та Підручний і були тими лідерами команди, на котрих у США орієнтувалися більш молоді партнери.
 
Так, Артему Тищенку, Тарасу Лесюку, Яні Бондар та Надії Бєлкіній в Солт-Лейк Сіті випала вельми відповідальна місія захищати кольори української збірної в традиційній змішаній естафеті. Наскільки очікування тренерського штабу збіглися з підсумковим результатом нашої «четвірки» — а вона дісталася фінішу останньою поміж тих, кому стюарди гонки дозволили перетнути фінішну лінію (колових в естафетному біатлоні прийнято знімати) — сказати важко. Проте, за словами старшого тренера чоловічої збірної України Юрая Санітри, його підопічні — Артем Тищенко та Тарас Лесюк — отримали неоціненний досвід під час етапу в Солт-Лейк Сіті, де «синьо-жовті» стали лише 14-ми.
 
На всіх українські біатлоністи використали 11 додаткових патронів, що аж ніяк у поєднанні з повільним ходом не могло гарантувати їм кращої позиції в підсумковому протоколі. 
 
У календарі Кубка світу-2018/2019 залишився ще один етап, але перед ним у біатлоні розіграють медалі на чемпіонатах Європи та світу. До речі, на континентальну першість керівництво збірної України відправляє основний склад. На тлі провального сезону українській команді й, більшою мірою, її очільникам потрібен бодай якийсь медальний результат.
 
Враховуючи, що чемпіонати Європи провідні біатлоністи Старого світу не відвідують, лідери вітчизняного біатлону в білоруських Раубичах ходитимуть серед фаворитів. Утім статус рейтинг-фаворита підтверджується результатами, котрого наразі наші збірники не демонструють.