Захід готується ухвалити санкції проти РФ за атаку поблизу Керченської протоки — ЗМІ

15.02.2019
Захід готується ухвалити санкції проти РФ за атаку поблизу Керченської протоки — ЗМІ

Керченський «інцидент» для Кремля так не минеться. (Фото з сайта glavcom.ua.)

Захід готується до впровадження нових санкцій проти Росії через її дії в Азовському морі, повідомляють відразу кілька провідних видань.
 
 
США та ЄС обговорюватимуть відповідні заходи під час зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів ЄС наступного понеділка, пише британська «Файненшл Таймс».
 
 
кщо санкції погодять, вони можуть вступити в дію вподовж наступних двох місяців, кажуть дипломатичні джерела видання.
 
«У ЄС всі підтримають нові санкції, тому що Росія не демонструє ознак прогресу за жодним із напрямів», — цитує газета західного дипломата, компетентного в ситуації.
 
 
За словами одного з посадовців із Заходу, санкції введуть проти осіб і компаній, причетних до захоплення трьох українських суден біля Керченської протоки у листопаді.
 
Наразі надходять суперечливі повідомлення про характер майбутніх санкцій. Агенція «Рейтер» повідомляє, що американські сенатори вже запропонували нову версію санкційного законопроекту. Документ, який у Сенаті назвали «санкції з пекла», є модифікованою версією законопроекту «Про захист від агресії Кремля».
 
Вперше він був внесений на розгляд минулого року, але так і не розглянутий. У новому варіанті передбачено запровадження санкцій проти 24 неназваних агентів ФСБ, які нібито брали участь у конфлікті в Керченській протоці, та російського суднобудівного сектору. 
 
Також пропонується запровадити санкції проти російських банків, які «підтримують спроби Росії підірвати демократичні інститути в інших країнах», та проти російських проектів, пов’язаних із розробкою та переробкою скрапленого газу за кордоном, російського кіберпростору й суверенного боргу. 
 
«Наша мета — змінити статус-кво та запровадити суттєві санкції і заходи проти путінської Росії», — заявив один з авторів законопроекту сенатор-республіканець Ліндсі Грем. Іншим співавтором є сенатор-демократ Боб Менендес. «Москва повинна припинити втручатися у виборчий процес у США, зупинити кібератаки на американську інфраструктуру, вивести російських військових з України та припинити створювати хаос у Сирії», — додав Грем.
 
Стосовно Євросоюзу, то він зважує більш м’який варіант «керченських» санкцій. У Брюсселі обговорюють пропозицію внесення до чорного списку 12 осіб, проте це число може змінитися.
 
Потрапляння цих осіб до «чорного» списку означатиме заборону в’їзду на територію ЄС і заблокування фінансових активів у Європі.
 
Схвалення санкцій спочатку планувалося на зустрічі міністрів закордонних справ 28 країн ЄС найближчого понеділка, однак, найімовірніше, це відбудеться пізніше.
 
Тож і консультації про спільні дії з американською стороною переносяться на пізніший термін. 
 
Група 10 країн, у тому числі Польща, закликала ввести обмеження проти Росії ще в грудні, але тоді в ЄС не було одностайності.
 
Франція та Німеччина переконували почекати на результати дипломатичних заходів, що мали привести до звільнення моряків і повернення українських кораблів. На чергові санкції не хотіли пристати Італія та Греція, неохоче таку пропозицію сприйняла також Угорщина.
 
Проте останнім часом опір цих країн зменшився, коли виявилося, що Росія ігнорує заклики співпрацювати, звільнити моряків і повернути Україні кораблі.
 
За повідомленням британської телемережі «Скай Ньюс», в ЄС посилюється переконання, що відповідь євроспільноти на кризу в Азовському морі була недостатньою і це може стимулювати Москву до подібних дій.