Після зимових канікул у Старому світі знову точаться єврокубкові протистояння

15.02.2019
Після зимових канікул у Старому світі знову точаться єврокубкові протистояння

Юна зірка французького футболу — Кіліан Мбаппе — поставив крапку в переможному матчі «ПСЖ» проти «МЮ». (Фото з сайта ua-football.com.)

Поновленння на континенті єврокубкової кампанії, як зазвичай буває після тривалої паузи, викликало відчутне пожвавлення в рядах усіх, хто має стосунок до Суперліги та Ліги Європи.
 
 
Звісно, найбільш активно виглядали футбольні ультрас, які не одного разу в минулий «мід-уїк» демонстрували свої бійцівські якості.
 
 
Напередодні поєдинку ЛЄ між «Лаціо» та «Севільєю» в Римі внаслідок з’ясовування стосунків між італійськими та іспанськими фанатами четверо осіб отримали серйозні ножові поранення.
 
 
До госпіталю потрапили двоє громадян Іспанії, англієць та громадянин США.
 
Бійкою ознаменувався рестарт єврокубків і в Україні: в Києві побилися фани столичного «Динамо» та німецького «Айнтрахта».
 
Цікаво, що на футбольному полі команди, шанувальники котрих вирішили помахати кулаками в центрі столиці, минулого четверга в Києві не зустрічалися, хоча обидва колективи продовжують боротьбу в Лізі Європи.
 
Динамівці, нагадаємо, в стартовому раунді «плей-оф» ЛЄ змагаються з грецьким «Олімпіакосом» (перша гра — в Піреях), а «Айнтрахта» на цій же стадії опонує донецький «Шахтар».
 
Попри різнонаправлені турнірні вектори клубів з Києва та Айнтрахта, їхні фанати все ж перетнулися.
 
Тримаючи курс на Харків, німецькі ультрас транзитом опинилися в столиці України, де їх не надто гостинно зустріли динамівські ультрас.
 
Власне, й у «Шахтарі» обіцяли зустріти гостей з «Айнтрахта» без зайвих сентиментів.
 
Як наголошував головний тренер «гірників» Паулу Фонсека, в домашньому матчі проти німців, який відбувся в четвер на харківському стадіоні «Металіст», його команда збиралася грати тільки на перемогу. «Нічиїй радий не буду», — говорив перед грою португальський коуч українського чемпіона.
 
Відзначимо, що в динамівському таборі перед матчами на виліт з «Олімпіакосом» висловлювалися значно стриманіше. Білоруський наставник «біло-синіх» Олександр Хацкевич переконував, що в Піреї його підопічні віддадуть грі максимум своїх сил.
 
Зрештою, головне, про що не слід забувати: останні два місяці і «Динамо», й «Шахтар» офіційних матчів не грали, готуючись до поновлення єврокубкового сезону через товариські поєдинки.
 
Інша справа — команди-учасниці 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Усі клуби, котрі пробилися до «плей-оф» Суперліги-2018/2019, взимку особливо не відпочивали.
 
І хоча у представників італійського, англійського, іспанського, португальського, голландського, французького та німецького чемпіонів своєрідні зимові канікули були хіба що в колективів із двох останніх першостей
 
Не виключено, що саме простоєм і можна пояснити розгром, котрого зазнав лідер німецької бундесліги — «Боруссія» з Дортмунда — в першому поєдинку 1/8 фіналу проти англійського «Тоттенхема» — 0:3.
 
А от незмінного лідера французького футболу останніх років — «ПСЖ» — січнева пауза не надто пригальмувала. Парижани «на класі» в гостях переграли «Манчестер юнайтед» (2:0), хоча в останніх матчах національної першості під проводом свого нового наставника Уле Гуннара Сульшера «манкуніанці» демонстрували переможний хід.
 
«Парижани й ми перебуваємо на різних полюсах. «ПСЖ» повернув «Манчестер юнайтед» у реальний світ», — заявив норвезький тренер, зазнавши першої після свого призначення в «МЮ» поразки. 
 
Так само переміг на старті плей-оф інший зірковий єврогранд — мадридський «Реал», у гостях мінімально здолавши голландський «Аякс».
 
Загалом, могли амстердамці досягти й кращого для себе результату, проте на їхньо­му шляху стала нововведена система VAR.
 
А епізод із застосуванням відеоасистента рефері в цьому протистоянні, після котрого головний арбітр відмінив узяття воріт «Реала», став першим офіційним застосуванням «відеоасистента рефері» в Лізі чемпіонів. 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Перші матчі 1/8 фіналу (матчі першого тижня). «Аякс» (Голландія) — «Реал» (Іспанія) — 1:2, «Тоттенхем» (Англія) — «Боруссія» (Д, Німеччина) — 3:0, «Манчестер юнайтед» — «ПСЖ» (Франція) — 0:2, «Рома» (Італія) — «Порту» (Португалія) — 2:1.