Україна посіла перше місце в Європі за рівнем смертності через неправильне харчування

13.02.2019
Німецькі вчені Єнського університету імені Фрідріха Шиллера склали рейтинг країн за рівнем смертності від серцево-судинних захворювань, спричинених неправильним харчуванням.
 
До списку понад півсотні держав, які стали об’єктами дослідження, виконаного на замовлення Всесвітньої організації охорони здоров’я, потрапили 14 країн колишнього СРСР. Що найцікавіше — всі пострадянські країни ввійшли до першої двадцятки. 
 
На першому ж місці опинилась Україна. Рівень смертності від серцево-судинних захворювань, спричинених неправильним харчуванням, становить 38,2% від усіх смертей.
 
Загалом учені проаналізували дані 51 країни так званого європейського регіону ВООЗ, разом із Туреччиною, Ізраїлем за період із 1990-­­го по 2016 рік.
 
За словами дослідників, причиною високої смертності є неправильне харчування громадян, у раціоні яких мало корисних продуктів.
 
Експерт із правильного харчування Дарія Іллющенко не дивується результатам дослідження і вважає, що на нього впливають кілька чинників.
 
«Будемо відвертими, зважаючи на сьогоднішні реалії, багато українців змушені відмовлятися від великої кількості якісних продуктів і обирають дешеві альтернативи, які не просто не корисні, а часом небезпечні», — зазначає у коментарі «УМ» експерт.
 
Вона додає: не лише економіка й фінансовий стан родин є причиною такої високої смертності серед українців. «Важливий чинник — це відсутність прагнення правильно харчуватись, адже набагато швидше і зручніше не снідати вдома, а перехопити якусь булку з кавою по дорозі на роботу. Ну і як же без солодкого? Цукор — прихований ворог, та про це не розповідають у школі та по телевізору.
 
Більшість моїх клієнтів запитують: «Навіщо тоді жити, якщо нічого не можна?». Але вибір завжди є. І дивлячись на статистику, потрібно нарешті замислитись, що ми їмо. Читати склад продуктів, а не автоматично кидати їх у свій кошик. Кожен продукт має вплив на той чи інший процес в організмі. Перший крок до здорового харчування — це інформація. Варто тільки захотіти, а почати правильно харчуватися не так і важко», — зазначає пані Дарія. 
 
У своєму дослідженні автори пояснили, що найбільше пов’язаних зі способом харчування смертей від серцево-судинних хвороб спричинили дієти з низьким рівнем споживання цільнозернових продуктів, горіхів, насіння, овочів, фруктів, бобових, омега-3 жирних кислот, а також із високим рівнем споживання натрію, передусім солі. 
 
За рейтингом учених, найкращі результати мають мешканці Іспанії, Ізраїлю і Франції: у цих країнах через нездорове харчування померло від серцево-судинних хвороб від 43 до 46 осіб на 100 тисяч населення.
 
Українка Соломія Крушель, яка 12 років мешкає у Франції, у розмові з «УМ» дивується статистиці, адже називає французів ще тими гурманами:
 
«Думаю, що значний відсоток у тому, що французів називають нацією, яка правильно харчується, відіграє якість продуктів, а також час, коли вони їдять. У Франції є хороша звичка — їсти у конкретний час, а це позитивно впливає на організм. Я на собі перевірила. Не скажу, що дотримуюся правильного харчування, часом зловживаю солодким, але не скаржуся на здоров’я».
 
Не здивувалась дівчина й українським результатам, адже відчуває різницю між французькими та українськими продуктами: «На жаль, як була востаннє у Львові, то зрозуміла, що якісні продукти в Україні є, але вони, по-перше, дуже дорогі, тому більшість громадян не можуть собі їх дозволити, по-друге, продаються у спеціальних крамницях», — додає дівчина. 
 
У підсумку дослідження вчені зазначили, що за допомогою збалансованого харчування можна запобігти приблизно кожній п’ятій передчасній смерті від серцево-судинних хвороб.