В Україні ліквідували комісію, яка могла захистити підприємців від рейдерства

13.02.2019
Чимало підприємців минулоріч шукали захисту від «наїздів» держорганів в офісі бізнес-омбудсмана.
 
Виступати дієвим арбітром у таких конфліктах йому частенько вдавалося, залучаючи спеціальну міжвідомчу комісію.
 
Але через законодавчу неузгодженість Міжвідомча комісія з питань забезпечення дотримання правоохоронними органами прав і законних інтересів осіб щойно почила в бозі.
 
«Вимушений усіх засмутити, — ця комісія стала незаконною після ухвалення закону про національну безпеку. Таким чином, закон, який регулював її роботу, втратив чинність», — повідомив бізнес-омбудсман Альгірдас Шемета, констатуючи, що відтепер немає жодних законодавчих підстав для роботи такої комісії.
 
«На засіданні наглядової ради, яка затвердила наш звіт за четвертий квартал, ми обговорювали саме це питання. І вирішили підготувати спільне звернення ради бізнес-омбудсмана і бізнес-асоціацій, які входять до нашої наглядової ради, щоб уряд передбачив відновлення такої комісії. Бо потреба бізнесу в ній є», — додав він.
 
Нагадаємо, в лютому 2018 року Кабінет Міністрів ухвалив рішення про утворення міжвідомчої комісії із захисту бізнесу, яку очолив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.
 
До її складу ввійшли представники бізнес-асоціацій — Спілки українських підприємців (СУП), Американської торговельної палати, Європейської бізнес-асоціації (ЄБА), представники профспілок, Федерація роботодавців України, а також бізнес-омбудсман.