В Тернополі впроваджують нову форму взаємодії громадян iз поліцією

12.02.2019
В Тернополі впроваджують нову форму взаємодії громадян iз поліцією

Під час тренінгу щодо впровадження «Сусідської варти» в Тернополі. (Фото прес-служби Управління патрульної поліції в Тернопільській області.)

У рамках проекту «Безпечний офіс Тернополя», що реалізовують за підтримки міжнародного фонду «Відродження», в обласному центрі розпочали впровадження програми «Сусідська варта».
 
 
Вперше про неї в Україні почули і спробували застосувати ще два роки тому, однак дотепер досвід поширився лише на окремі населені пункти кількох регіонів.
 
 
Тим часом у низці цивілізованих країн, зокрема в Канаді та США, вона успішно діє вже десятиліттями.
 
Мета ж програми дуже проста: налагодити тісну взаємодію громади, поліції і місцевої влади для виявлення та усунення проблем iз правопорядком.
 
Поліцейського, як-то кажуть, у кожному дворі не поставиш, тому заради власної ж безпеки мешканцям будинків варто бути уважнiшими та небайдужими до всього, що відбувається навколо.
 
І якщо ви помітили щось явно протизаконне чи підозріле, є сенс одразу повідомляти в поліцію.
 
Про способи вчасного й ефективного реагування на підозрілих осіб, речі чи події і йшлося, зокрема, на тренінгу для патрульних, дільничних та голів ОСББ в Тернопільському управлінні патрульної поліції.
 
Саме з ОСББ розпочали правоохоронці нову форму співпраці з населенням, бо у мешканців таких об’єднань зазвичай і свідомість, і активність, і самодисципліна вищі.
 
Як зазначила інспектор зв’язків iз громадськістю управління патрульної поліції в Тернопільській області Олеся М’ялковська, «Сусідська варта» — не разовий проект, а співпраця між громадою та поліцією на роки.
 
І це хороша можливість підвищити рівень безпеки мешканців будинків за їх власної участі. Адже вони краще знають про проблеми й обстановку в мікрорайоні чи певній місцевості, а в тісній співпраці з поліцією це гарантує збільшення ефективності розкриття не лише кримінальних правопорушень, а й злочинів загалом. А плідне співробітництво сприяє підвищенню довіри населення».