Наприкінці лютого на Буковелі стартують лижні змагання серед священиків

12.02.2019
Наприкінці лютого на Буковелі стартують лижні змагання серед священиків

Лижники в сутанах здатні позмагатися не тільки між собою, а й скласти конкуренцію світським спортсменам.

На Прикарпатті 21 лютого на базі гірськолижного курорту «Буковель» знову стартують міжєпархіальні змагання з лижного спорту серед священнослужителів з усіх регіонів України.
 
Шостий рік поспіль за «Кубок блаженного Йосафата Коциловського» вони традиційно змагаються після Стрітення Господнього.
 
А передує святу міцного здоров’я та спритності архієрейська Божественна літургія у парафіяльному храмі села Поляниця Івано-Франківської області. Реєстрація учасників тривала до 10 лютого.
 
Будь-хто зі священнослужителів, а також члени їхніх сімей, діти та студенти семінарії могли подати заявку в електронному вигляді на адресу канцелярії єпархіальних управлінь.
 
Ідея на ділі довести мирянам, що «у здоровому тілі — здоровий дух» належала єпископу Коломийсько-Чернівецької єпархії Миколі Сімкайлу, щороку з 2013-го такі турніри наприкінці зими проводять для популяризації здорового способу життя.
 
Переможців лижних змагань за «Кубок Блаженного Йосафата Коциловського» визначать одразу в декількох категоріях, з яких найцікавіші — «Семінаристи та студенти навчальних закладів УГКЦ» та «Родини серед дорослих та дітей».
 
Як розповіли у прес-службі Української греко-католицької церкви, найперші змагання з лижного спорту серед священнослужителів у 2013 році зібрали близько 200 учасників. І з кожним роком кількість стабільно збільшується. 
 
— Світ чекає, що наша церква заговорить із ним на мові XXI століття, — сказав на відкритті перших змагань Митрополит Івано-Франківський Володимир (Війтишин). — Спорт та віра мають багато спільного, адже передбачають волю до перемоги, твердість духу та єднання людей. Дійсно, минув час і стало ясно, що змагання з лижного спорту об’єднали навіть представників різних конфесій. Тим паче що сама природа благословляє священнослужителів на добру справу: всі шість сезонів чудова погода сприяла проведенню змагань, а глядачі захоплено спостерігали за незвичайними спортсменами у рясах.
 
Цікаво, що 2007 року священики УГКЦ у місті Коломия на Івано-франківщині започаткували спортивно-оздоровчий фестиваль серед духівництва Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ, присвячений двадцятій річниці виходу церкви з підпілля.
 
Дванадцять років тому вони провели змагання з волейболу, а також чемпіонат із настільного тенісу та шахів. З тих пір добра ініціатива прижилося та стала поширюватися серед священнослужителів України, а також парафіян храмів.
 
До речі, у сусідній Польщі подібні змагання з лижного спорту на Кубок Павла Другого серед священнослужителів проходять уже понад тридцять років поспіль, починаючи з кінця 80-х років минулого століття.