Заробити на крiсло: чому полiцiя брутально розправилася з незручними для Тимошенко пiкетувальниками

12.02.2019
Заробити на крiсло: чому полiцiя брутально розправилася з незручними для Тимошенко пiкетувальниками

(Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.)

У суботу на Контрактовій площі в Києві кандидат у президенти Юлія Тимошенко виголошувала свої передвиборчі лозунги, де закликала виборців «визначитися заради майбутнього».
 
 
Плакати, прапори та велика сцена з банером «Вірю в Україну».
 
 
Головними закликами мітингу пані Тимошенко було «не допустити фальсифікацій на виборах i зберегти суверенність держави».
 
 
І все б пройшло тихо, спокійно, і вже наступного дня мало хто б говорив про захід Юлії Тимошенко,  якби не інцидент, який розгорівся на початку мітингу. 
 
Правоохоронці затримали групу осіб, у яких, як кажуть стражi порядку, виявили пістолет, ножі, зеленку і газові балончики.
 
Згодом стало відомо, що це представники націоналістичного руху «С14» та ініціативна група «Хто замовив Катю Гандзюк?»
 
«Подія трапилася на Контрактовій площі, сюди підійшла організована група молодих людей iз прикритими обличчями. Щоб запобігти будь-якій провокації, після спілкування з представниками було прийнято рішення доправити їх в управління поліції. В службовому транспорті молоді люди викинули зеленку, а вже в управлінні у них вилучили ножі, газові балончики та пістолет», — заявили у прес-службі Національної поліції міста Києва.
 
У свою чергу, ініціативна група «Хто замовив Катю Гандзюк?» переконує, що вони прийшли на мітинг саме пані Тимошенко не просто так, адже, за їхньою інформацією, лідер «Батьківщини», кандидат у президенти Юлія Тимошенко «продовжує захищати вбивцю Гандзюк — Владислава Мангера», який має вiдповiсти за свої дії.  
 
«Чому ініціативна група була сьогодні на мітингу Тимошенко? Тому що Владислав Мангер є членом партії «Батьківщина». Тому що саме «Батьківщина» привела його на посаду голови Херсонської облради. Завдяки своїй посаді та своїм зв’язкам Мангер може впливати на слідство. Ми вимагаємо, щоб ця людина понесла спочатку політичну відповідальність за свої дії, і саме Тимошенко мала зробити так, щоб Мангер не міг вирішувати нічого до завершення слідства», — заявляють в ініціативній групі. 
 
Мітинг пані Тимошенко таки продовжився. А фiнал конфлікту поклало прибуття поліцейського підкріплення — спецпідрозділу в амуніції.
 
Активістів вивели з відділення силою, вклали на землю у дворі управлiння, потім поставили до стіни та обшукали. Найбільшого розголосу в мережі набули кадри, де правоохоронець кричить і валить на землю активіста зі словами «Ложись, Бандера!».
 
Згодом в iнтернеті з’явилися кадри, як кілька силовиків б’ють лежачого активіста, у результаті, за словами лідера «С14» Євгена Карася, в більшості протестувальників серйозні травми голови та вибиті зуби:
 
«Це неправда, що ми мали з собою зброю та пістолети. Усе, що мали активісти, — це побутові предмети: ножі та балончики. У час, коли на активістів так часто нападають, то це заходи безпеки, які має використовувати кожен», — прокоментував Євген Карась і додав, що всі ці дії лише підтверджують, що в Україні активно розпочалися перед­виборчі перегони:
 
«Реально — Аваков нарешті визначився зі своїм кандидатом і рятує Юлю від незручного банера. Замість розслідувати, хто замовив Катю Гандзюк, міністр МВС тепер особисто дає наказ розганяти демонстрантів, які ставлять незручні запитання», — додав очільник «С 14». 
 
У свою чергу, у столичній поліції також заявили, що нібито під час спроби штурму управління поліції затримано близько 40 осіб. Відкрито три кримінальні провадження. Проте за вислів «Ложись, Бандера!» перепросив очільник Національної поліції міста Києва Андрій Крищенко:
 
«Хочу вибачитись перед суспільством за ці слова, вважаю це неприпустимим, безумовно, цього працівника буде покарано», — зазначив правоохоронець.
 
Припущення лiдера «С14» має логiчне полiтичне пiдґрунтя. Адже Аваков усвiдомлює, що його «Народний фронт» з майже нульовим рейтингом навряд чи здолає прохiдний бар’єр на парламентських виборах восени, а вiдтак — Арсену Борисовичу бiльше не бачити посади очiльника МВС.
 
Вихiд — домовленостi з Юлею, про їхню таємну зустрiч уже повiдомлялося кiлька мiсяцiв тому. Певний час Аваков намагався «не свiтитися».
 
Але початок президентської кампанiї змушує «заробляти» на крiсло. Правда, руками рядових полiцейських. У п’ятницю вони затримали сiмох активiстiв у Бiлiй Церквi, якi «муляли» Юлiї Тимошенко.
 
А наступного дня брутально, в стилi «а ля «Беркут», розправилися з незручними для Тимошенко пiкетувальниками вже на київському Подолi.
 
Юля оцiнить?