Григорій Суркіс програв Андрію Павелку у боротьбі за місце у виконкомі УЄФА

12.02.2019
Григорій Суркіс програв Андрію Павелку у боротьбі за місце у виконкомі УЄФА

Григорій Суркіс (другий праворуч) програв протистояння Андрію Павелку (другий ліворуч) у боротьбі за місце у виконкомі УЄФА. (Фото з сайта football24.ua.)

Минулого тижня в Римі на 43-му конгресі УЄФА відбулися вибори президента цієї організації, де на безальтернативній основі строком до 2023 року головою Європейського футбольного союзу став словенець Александер Чеферін.
 
 
Обійнявши три роки тому місце очільника європейського футболу замість француза Мішеля Платіні, керівну кар’єру котрого обірвав корупційний скандал, Чеферін удруге виграв президентські перегони, цього разу отримавши підтримку всіх без винятку делегатів від національних федерацій (в 2016 році словенець отримав 42 з 55 голосів).
 
 
Разом з обранням президента в УЄФА провели вибори й членів свого виконавчого комітету.
 
 
Упродовж майже 15 років одну з відповідальних позицій у виконкомі Європейського футбольного союзу посідав представник вітчизняного футбольного союзу — Григорій Суркіс. Утім минулої п’ятниці його місія в УЄФА завершилася.
 
Проте без свого делегата у виконкомі Україна не залишилася. Естафету від Суркіса прийняв нинішній очільник національної федерації футболу Андрій Павелко, котрому вдалося отримати мінімальну для прописки у штаб-квартирі УЄФА кількість голосів.
 
Цікаво, що дорога Андрія Павелка до Ньона виявилася вельми непростою, адже потрапити на такий бажаний для себе пост в УЄФА президенту ФФУ вдалося, як-то кажуть, за останнім вільним квитком.
 
На сім місць до виконавчого комітету претендувало десять осіб, Павелко ж зібрав сьомий за кількістю голосів результат.
 
На шляху до штаб-квартири УЄФА нового українського повпреда підтримували президент НОК Сергій Бубка, мер Києва Віталій Кличко та троє володарів «Золотих м’ячів» з України — Олег Блохін, Ігор Бєланов та Андрій Шевченко.
 
«Знову Блохін виявився фартовим», — так прокоментував обрання Павелка до виконкому УЄФА легендарний вітчизняний футболіст та колишній тренер національної збірної України, котрий, до слова, незадовго до відповідальних виборів став співголовою Ради стратегічного розвитку професіонального футболу ФФУ.
 
Варто відзначити, що далеко не всі в Україні підтримували прагнення Павелка стати членом виконавчого комітету УЄФА.
 
Попри те, що на Конгресі ФФУ його кандидатуру до головного виконавчого футбольного органу європейського футболу підтримали одноголосно, паралельно з цим у вітчизняному футболі тривала активна протестна кампанія, спрямована на критику Андрія Павелка.
 
Одним iз головних опонентів президента ФФУ був колишній член виконкому націольної федерації Артем Франков, якого, нагадаємо, відстронили від займаної посади через те, що в конфлікті між «Динамо» та ФФУ, котрий точився навколо неявки «біло-синіх» на гру до Маріуполя, відомий футбольний журналіст, перебуваючи в статусі функціонера ФФУ, відкрито підтримував столичний клуб.
 
Останнім же часом Артем Франков активно критикував діяльність ФФУ, розгорнуту навколо зведення по всій Україні міні-футбольних полів, наголошуючи на непрозорій схемі тієї активності, котра вилилася в серйозне завищення ціни вкладеної на ті майданчики штучної трави.
 
Негативний відгук за цю роботу ФФУ отримала навіть у Європі — про що в одному з європейських видань написав швейцарський журналіст Арно Беда.
 
До того ж Франков наголошував, що всупереч вітчизняному законодав­ству Павелко як народний депутат України, обіймає не тільки посади в громадських організаціях.
 
«Андрій Павелко досяг своєї мрії. Але посада в УЄФА не надає йому жодного додаткового імунітету, тож розкрутка його діяльності продовжуватиметься й надалі», — наголосив головний опонент президента ФФУ — Франков.