Українські тенісистки розпочали боротьбу за підвищення в класі в Кубку федерації з поразки

07.02.2019
Українські тенісистки розпочали боротьбу за підвищення в класі в Кубку федерації з поразки

Друга ракетка України Леся Цуренко практично без боротьби віддала перемогу шведці Петерсон. (Фото з сайта tennisua.org.)

Уперше в історії вітчизняного тенісу до «топ-40» оновленого рейтингу WTA потрапило одразу троє українських тенісисток.
 
Маючи такий потенціал, жіноча збірна України без особливих проблем могла б претендувати на поверення до Світової групи в Кубку федерації, котрого від «синьо-жовтих» чекають уже не перший рік.
 
Готуючись до непростого випробування в Першій групі Євро-Африканської зони, капітан «синьо-жовтих» Михайло Філіма викликав до табору збірної всіх найсильніших тенісисток на чолі з першою ракеткою України та сьомою — світу — Еліною Світоліною.
 
Проте за кілька днів до турніру в Польщі в Федерації тенісу України повідомили, що одразу двоє викликаних Філімою тенісисток — перша та третя ракетки країни, Світоліна та Даяна Ястремська відповідно — не зіграють за «синьо-жовтих» у Зеленій Гурі, оскільки, за словами виконавчого директора ФТУ Євгена Зукіна, їхній агент Стефан Гуров значно підвищив фінансові вимоги до федерації.
 
Історія одразу набула неабиякого розголосу, змусивши її головних героїв виправдовувати свої дії.
 
Приміром, Світоліна пояснила, що не їхати до збірної — й таким чином поберегти здоров’я — їй порадили лікарі, аби не загострилася стара травма, з якою вітчизняна тенісна прима грала на Відкритій першості Австралії. 
 
«Із подивом прочитала заяву ФТУ про те, що не зіграю в Польщі через гроші. Безумовно, з боку мого агента були переговори з представниками збірної і це стандартна світова практика, але фінанси не були і не могли бути ключовим моментом у питанні виступу за збірну.
 
На жаль, ФТУ, сфокусувавшись на фінансовому питанні, мабуть, не почула інформацію про мою травму», — заявила Світоліна.
 
А от на юну Даяну Ястремську публічний розголос таки вплинув, і вона, попри втому від виснажливого турніру в Таїланді, прибула до табору збірної.
 
Як пояснили в ФТУ, їм швидко вдалося вирішити всі неузгодженості з агентом Ястремської. Сама ж спортсменка виказала щире бажання допомогти українській збірній в міні-турнірі з командами Естонії, Болгарії та Швеції.
 
Отримавши право на дебютний у складі «синьо-жовтих» поєдинок у Зеленій Гурі, Ястремська упевнено пере­грала представницю шведської збірної Йоханну Ларссон (71-й номер WTA) — 6:4, 6:2.
 
Однак її успіх виявився єдиним позитивним моментом у протистоянні українок з командою Швеції. По суті, безвольна поразка другої тенісистки України Лесі Цуренко Ребеці Петерсон (54-а ракетка світу) — 0:6, 2:6 — не давала права на осічку експериментальному дуету у складі Надії Киченок та Марти Костюк.
 
Проте, не маючи достатнього досвіду парних зустрічей, Надія та Марта не знайшли ключів до успіху в матчі зі шведками, хоча й виграли у тандему Ларссон/Петерсон перший сет — 6:2, 3:6, 5:7.
 
Зазнавши невдачі у стартовому матчі групи, українська команда серйозно ускладнила собі життя в боротьбі за перемогу в «пульці», без якої неможливий подальший рух до Світової групи.
 
Проте, як відзначив після поразки шведкам Михайло Філіма, «синьо-жовті» боротимуться до останнього, адже, з огляду на несподіване фіаско в паралельному матчі збірної Естонії болгаркам, свої шанси на вихід до наступного етапу змагань українська команда ще не втратила.