Здоров’я Павла Гриба стрімко погіршується — адвокат політв'язня

05.02.2019
Здоров’я Павла Гриба стрімко погіршується — адвокат політв'язня

Павло Гриб.

Увага правозахисників прикута до долі 20-річного політв’язня Кремля Павла Гриба.

 

Під час судового засідання в Ростові-на-Дону 1 лютого юнакові стало зле, йому змушені були викликати «швидку допомогу».

 

Арештанта найбільше турбує сильний головний біль, а також судоми та різь у животі.

 

Симптоми свiдчать про погіршення мозкового кровообігу в Павла Гриба, що може спровокувати розвиток рідкісної форми хвороби Альцгеймера і навіть раптову смерть, але російські тюремники ігнорують усі скарги політв’язня.

«У медичних документах СІЗО жодну скаргу мого підзахисного не фіксують, хоча здоров’я Гриба стрімко погіршується, — заявила адвокат Марина Дубровіна.
 
— Свій висновок щодо стану здоров’я бранця Кремля зробив український лікар Василь Притула. У документі зафіксовано такі важкі хвороби, як портальна гіпертензія, спленомегалія (збільшення селезінки) та цироз печінки. З документа медика чітко зрозуміло, що швидке прогресування вроджених захворювань юнака спровоковане саме перебуванням у нелюдських умовах російського СІЗО». 
 
Ігор Гриб заявив, що його син як інвалід дитинства потребує невідкладної операції на серці, яку можуть зробити лише ескулапи клініки Берліна чи Москви.
 
За словами родичів, зараз Павло Гриб перебуває між життям i смертю, проте не отримує ніякої допомоги. 
 
Лише у 2019-му Павло Гриб зважився подати скаргу на тих, хто силою вибивали з нього свідчення, та детально описав, яким тортурам його піддавали при затриманні.
 
За його словами, застосували тортури слідчі та представники прокуратури в Краснодарі: «Я збирався вже повертатися до України, однак мене зустріли п’ятеро мені раніше невідомих людей у цивiльному одязі. На голову мені натягли капюшон, запхали до мікроавтобуса та вивезли у ліс. Били по ногах та в живіт, знімали все це на камеру, забрали документи та зворотний квиток. Потім повезли до якогось спортивного залу. Пам’ятаю, що там була шведська стінка. Мені погрожували повісити на неї догори ногами. До рук прив’язали гирі. До туалета водили, але не давали ні пити, ні їсти. А вже потім — до слідчого, який відверто попередив: «Або ти визнаєш усе, або залишаєшся ще тут».
 
Нагадаємо, що 24 серпня 2017 року Павла Гриба викрали співробітники ФСБ Росії на території Білорусі, в Гомелі, куди 19-річного хлопця заманила завербована спецслужбами Тетяна Єршова.
 
Громадянина України безпідставно звинуватили у підготовці теракту на території однієї зі шкіл Сочі. Лише через два місяці правозахисникам удалося встановити місцеперебування бранця: камера СІЗО міста Краснодар.
 
На той момент інвалід дитинства Іван Гриб готувався до серйозної операції, яку так i не зробили. 7 листопада 2018-го Північно-Кавказький окружний військовий суд укотре продовжив термін утримання Гриба під вартою на шiсть місяців.
 
Наступне засідання у справі Павла Гриба орієнтовно відбудеться 18 лютого, 4-5 лютого тривають судові дебати у справі без участі обвинувачуваного.