У Харкові може залити знамениту картину Рєпіна «Запорозькі козаки пишуть листа турецькому султану»

05.02.2019
У Харківського художнього музею почалися проблеми — через дах, який має ненадійну конструкцію та ще й не ремонтувався близько п’ятдесяти років.
 
Десять полотен музейники вже відправили до сховища, а за рештою ведуть цілодобовий нагляд.
 
Особливу увагу прикуто до родзинки колекції — картини Іллі Рєпіна «Запорозькі козаки пишуть листа турецькому султану».
 
І хоча вода по стінах збігає у протилежному кінці зали, полотно раз на два дні регулярно фотографують для ретельного обстеження.
 
Поки що, за словами реставраторів, шедевру волога не загрожує. 
 
«Ця галерея була добудована після війни з дуже сильним нахилом у порівнянні з основною будівлею, тому на даху накопичується сніг, — каже директор мистецького закладу Валентина Мизгіна.
 
— Коли взимку починаються перепади температури, нагорі наростає шар льоду. Розтаючи, вода тече спочатку на вікна, а потім потрапляє до зали. Ми багато років самотужки боролися з цією проблемою, але цього разу зима нас перемогла». 
 
Про небезпеку, яка нависла над унікальною художньою колекцією міста, чиновники вже знають. Більше того, фахівці компанії «Спецпроектмонтаж» розробили проект реставрації музейного даху й узгодили його з Департаментом містобудування та архітектури ХОДА. Вартість робіт — 8 мільйонів гривень.
 
Перша частина грошей може надійти сюди вже навеснi. Принаймні це питання розглядатимуть на наступній сесії обласної ради.
 
Як повідомив начальник обласного управління культури і туризму Олег Яцина, ремонтні роботи могли б розпочатися й раніше, але оскільки будівля закладу — пам’ятка архітектури, довелося узгоджувати чималу кількість документів. Узагалі заплановано реконструювати 2700 квадратних метрів даху. Роботу організують так, аби музей не зачиняв двері для своїх відвідувачів.