Ультиматум Кремлю сплив: США виходять з Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності

05.02.2019
Ультиматум Кремлю сплив: США виходять з Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності

Російська крилата ракета, що спричинила вихід США з Договору, підписаного ще Рейганом і Горбачовим.

Другого лютого сплив термін ультиматуму, який Сполучені Штати висунули Росії, коли вимагали від неї впродовж 60 днів повернутись до виконання зобов’язань за Договором про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності (ДРСМД, у міжнародній класифікації — INF).

 

У Вашингтоні вважають, що РФ порушила договір, коли створила крилату ракету наземного базування  9M729 для комплексу «Іскандер». 

 

Через відсутність реакції Москви Білий дім зупинив дію договору. Рішення оголосив у Вашингтоні державний секретар США Майк Помпео.
 
«Під час прес-конференції у Державному департаменті Майк Помпео звинуватив Росію у тому, що вона виробляє і розгортає ракети, про які йдеться у договорі INF. Помпео наголосив, що дії Росії становлять загрозу для Сполучених Штатів та їхніх союзників. Держсекретар додав, що американське рішення про формальну процедуру виходу з договору має підтримку союзників США в НАТО. За словами голови дипломатії, у суботу, 3 лютого, Вашингтон призупиняє дію договору INF, а за півроку документ втратить свою формальну силу, за винятком ситуації, якщо Москва доведе, що дотримується домовленостей від 1987 року».
 
У свою чергу, 2 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив, що його країна призупиняє свою участь в ДРСМД — це «дзеркальна відповідь» на призупинення членства США, яке набуло чинності того ж дня. 
 
Нагадаємо: Договір між СРСР і США про ліквідацію ракет середньої та малої дальності був підписаний генеральним секретарем ЦК КПРС Михайлом Горбачовим та президентом США Рональдом Рейганом 8 грудня 1987 року, під час радянсько-американської зустрічі на вищому рівні у Вашингтоні.
 
Учасники договору взяли зобов’язання не виробляти, не випробовувати та не розгортати балістичні та крилаті ракети наземного базування середньої (1000-5500 км) і малої (500—1000 км) дальності та не виробляти їх у майбутньому.
 
Договір INF є однією з основ безпеки у світі. Він безстроковий, однак кожна сторона має право його розірвати, надавши переконливі докази про необхідність свого виходу.
 
А доказ такий, що Росія вже кілька років має понад 16 крилатих ракет 9М729 (SSC-8 за класифікацією НАТО). Американці та їхні союзники в НАТО вважають це порушенням ДРСМД, оскільки ці ракети, оснащені ядерними боєголовками, мають радіус дії від 500 км.
 
Договір має надзвичайне значення тому, що у порівнянні з міжконтинентальними ракетами з ядерними боєголовками ракети середньої дальності здатні долетіти до цілі за лічені хвилини та не залишають противнику шансів підготуватись до удару та відбити його. 
 
Такі ракети здатні за якусь мить перетворити Європу на пустелю. Тому міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Ляєн назвала ДРСМД ключовим елементом європейської безпеки.
 
У Бундестазі Німеччини для порятунку Договору запропонували Росії перенести крилаті ракети наземного базування 9М729 за Урал, повідомляє газета «Франкфуртер Альгемайне». 
 
Депутати Європарламенту також занепокоєні рішенням США призупинити участь у ДРСМД. Одні пропонують розробити санкції для тиску на Росію, інші — за дипломатію.
 
Є й ті, хто підтримує крок Вашингтона. Так, член підкомітету з безпеки і оборони Європарламенту Клаус Бухнер зазначає: «Росія не повинна безкарно порушувати міжнародні договори. Тому ЄС слід було би разом зі США розробити економічні санкції проти Росії та використати їх як інструмент тиску».
 
За його словами, між ЄС і США немає розбіжностей щодо того, що РФ повинна виконувати ракетний договір, різниця полягає в тому, як спонукати президента Росії Володимира Путіна до цього.
 
«Односторонній вихід iз ДРСМД наражає все людство на великий ризик ядерної війни та в підсумку не досягне своєї мети», — певен євродепутат. Він додав, що своїм рішенням президент США Дональд Трамп розв’язує нову глобальну гонку озброєнь.
 
Іншої думки дотримується заступник голови підкомітету з безпеки і оборони Яромір Штетіна. У розмові з кореспондентом «Німецької хвилі» чеський євродепутат від фракції Європейської народної партії (ЄНП) заявив про підтримку рішення США. 
 
«Для нас очевидно, що Росія порушила цей договір», — заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель.
 
Вона додала, що після оголошення рішення США про вихід iз договору треба намагатись використати шестимісячний термін для переговорів iз Москвою.
 
«З Росією треба далі говорити», — наголосила Меркель.