Посли Польщі та Великої Британії в Україні презентували у Києві історичну стрічку «Дивізіон надії»

05.02.2019
Посли Польщі та Великої Британії в Україні презентували у Києві історичну стрічку «Дивізіон надії»

«Дивізіон надії». Кадри з фільму. (Фото з сайта kinoafisha.ua.)

Посли Польщі та Великої Британії в Україні Ян Пєкло і Джудіт Гоф презентували у Києві історичну стрічку «Дивізіон надії».

«Це історія про мужніх польських пілотів у лавах повітряних сил Великої Британії і створення Ескадрильї 303, елітного винищувального підрозділу. Цей загін став одним з найкращих і найефективніших бойових підрозділів свого часу», — констатував на допрем’єрному показі у культурному центрі «Київ» Ян Пєкло.

Посол Великої Британії Джудіт Гоф додала, що фільм у першу чергу дає розуміння того, що спільними діями можна подолати ворога, уточнивши, що у роки Другої світової у Великій Британії кожен 12-й пілот був поляком.
 
«Це історія про партнерство і дружбу, завдяки яким здобуваються перемоги на війнах і будується майбутнє», — підкреслила вона.
 
Польсько-британський «Дивізіон надії» — це історія про створення Ескадрильї 303, що була одним із найкращих і найефективніших винищувальних підрозділів під час війни з фашизмом.
 
Хоча спочатку британські військові скептично ставилися до вмінь польських пілотів. Фільм знято на основі реальних подій.
 
Дивізіон 303 у складі ВПС Британії під час Другої світової завдав 126 точних ударів — рекорд серед винищувальних ескадронів, які брали участь у боях. 
 
Діяльність героїчного підрозділу описує книга Аркадія Фідлера, яка була видана у Польщі в 1942 році. З того часу здійснено 30 національних видань оповіді, а також численні її переклади, зокрема англійською, французькою, португальською, голландською і німецькою мовами.
 
Режисери кінострічки «Дивізіон надії» Деніс Деліч та Вєслав Саневський за основу сюжету взяли саме книгу Аркадія Фідлера. 
 
Серед дійових осіб, зокрема, пілот Ян «Дональд» Зумбах й інструктор пілотажу Вітольд Урбановіч. І якого б походження не було у польських героїв прізвище, — кожен відчуває свою приналежність до Польщі.
 
Польська прем’єра фільму відбулася минулоріч 31 серпня, за день до 79-ї річниці початку Другої Світової війни. Прокат у 26 українських містах «Дивізіону надії» — із 31 січня по 13 лютого. В Україні фільм показують завдяки Польському інституту в Києві.