В Англії чорний кіт мало не зірвав матч

05.02.2019
У більшості країн світу чорного кота сприймають як провісника невдач, проте, скажімо, в Англії все навпаки — вважається, що чорні коти приносять удачу.
 
Саме така тварина і саме в Англії стала причиною призупинення матчу між командами англійської прем’єр-ліги «Евертон» та «Вулвергемптон Вондерерз», який проходив на ліверпульському стадіоні «Гудісон-парк».
 
Ця подія викликала таке пожвавлення на трибунах, та й у коментаторських будках, що футбольний оглядач Бі-Бі-Сі Джон Ейкрез кілька хвилин коментував поведінку кота, поки стюарди намагалися прогнати тваринку з поля.
 
«Він поводиться, як цілком доросла тварина: відхиляється в один бік, біжить в інший. Стюарт намагається його піймати, але він здогадується про його тактику і змінює темп...»
 
Зрештою, гру відновили і суддя додав 7 хвилин до основного часу, проте господарям поля це не допомогло — «Евертон» програв гостям із рахунком 1:3. От і вір у прикмети, адже ж англійці вважають, що чорний кіт — до успіху.
 
До слова, у світі існує День вдячності чорним котам і відзначають його 17 серпня. Саме в цей день у 1843 році в американській газеті Saturday Evening Post було надруковано оповідання Едгара Аллана По «Чорний кіт» — украй похмурий твір, у якому йдеться про те, що тварина нібито мстить своєму господареві за вбивство.
 
Слід згадати, що в Древньому Єгипті цих тварин не лише не боялися, а й поклонялися їм, так само, як і в деяких країнах Сходу.
 
І лиш у середньовічній Європі цю тварину ототожнювали з відьмами і спалювати на вогнищах. Відтоді ці забобони дійшли й до наших днів.