Грип крокує Україною: у Чернівцях оголосили карантин, у Києві та Миколаєві поки частковий

30.01.2019
Грип крокує Україною: у Чернівцях оголосили карантин, у Києві та Миколаєві поки частковий

Нiж сидiти в захисних масках на уроках, краще навчатися вдома онлайн.

Дійшов і до столиці: епідемія грипу змусила міську владу призупинити навчальний процес у 36 школах.
 
 
Загалом за січень через захворюваність на грип у Києві було госпіталізовано 178 осіб, із них 139 — діти.
 
 
У свою чергу, перший заступник міського голови Микола Поворозник запевнив — панікувати не варто.
 
«Загалом у столиці спостерігається зниження захворюваності на грип та ГРВІ на 4,7%, як дитячого, так і дорослого населення.
 
Так, дітей захворіло — 8 тис. 207, дорослих — 5 тис. 760 осіб», — зазначив чиновник. Закривають школи у деяких районах із метою унеможливити масове захворювання серед дітей.
 
Столичний лікар-педіатр Олександра Барчук запевняє: якби батьки прищеплювали дітей ще восени, такої ситуації із захворюваністю не спостерігалося б.
 
«Є календар вакцинації, от за ним я і раджу батькам прищеплювати дитину. Також варто робити періодичні професійні огляди в сімейного лікаря та лікувати хронічні захворювання, бо досить часто саме цим батьки і нехтують», — коментує «УМ» лікарка.
 
Проте якщо ви вже захворіли, лікарка радить не відвідувати з хворою дитиною публічні місця, залишитися вдома та обов’язково дотримуватись рекомендацій педіатра, адже професійно тільки лікар знає, як правильно лікувати вашу дитину. 
 
Частковий карантин також запровадили в Миколаєві. За даними міської влади, кількість захворюваних різко зросла, тому, щоб не допустити масового захворювання, навчальний процес у деяких закладах зробили дистанційним.
 
Проте, за словами першого заступника міського голови Миколаєва Володимира Криленка, епідемпоріг не перевищено, тому підстав закривати всі навчальні заклади — немає. 
 
А от у школах Чернівців уже офіційно запровадили карантин. Адже рівень захворюваності гострими респіраторними інфекціями в місті перевищує епідемічний поріг на 18%.
 
У місцевому управлінні освіти заявили, що в понеділок до шкіл через ГРВІ не прийшли майже 13,5% учнів. За останній тиждень тут зареєстровано понад 2 тис. 700 випадків захворювань.
Більшість хворих — це діти, 29 перебувають у лікарнях.
 
Вимушені канікули в місті триватимуть до 8 лютого. 
 
«На сьогодні вже маємо 48 класів початкової школи, де понад 20% дітей захворіло. Відповідно до нашого наказу, напрацьована система дистанційного навчання. Всі педагоги працюють і викладають інформацію на сайтах навчальних закладів», — пояснила заступниця керівника управління освіти Чернівецької міськради Олена Кузьміна.
 
Лікарі ж запевняють, що при перших симптомах хвороби, а це — висока температура, лихоманка, головний біль i кашель — варто відразу звертатися до лікаря.
 
З початку 2019 року вже п’ятеро людей померли від грипу в Україні, з початку епідсезону в жовтні минулого року зафіксовано 13 смертей від підступної хвороби.