«Забуті»: у Києві стартували зйомки українсько-швейцарського фільму про окупований Донбас

30.01.2019
«Забуті»: у Києві стартували зйомки українсько-швейцарського фільму про окупований Донбас

«Забуті» — це і приклад поєднання авторського кіно та сучасного концептуального мистецтва. (Фото надане кіновиробниками.)

У Києві 20 січня стартували зйомки нового фільму режисера Дар’ї Онищенко «Забуті».
 
 
Фільм є українсько-швейцарською копродукцією, яка отримала фінансову підтримку міністерств культури двох країн. 
 
 
Стрічка розповідає чутливу історію молодої вчительки української мови Ніни, яка через сімейні обставини змушена залишитися на тимчасово окупованій території, в Луганську і мріє дочекатися того дня, коли нарешті припиниться війна. 
 
На тлі політичних подій на сході України в фільмі розгортається пристрасна любовна історія — Ніна закохується в Андрія — хлопця-сироту, який бореться з несправедливістю в окупованому місті. 
 
Як каже режисер та автор сценарію стрічки Дар’я Онищенко: «...жоден із нас не має права забувати про людей, які не зі своєї волі залишились «по той бік».
 
Фільм виробляє кінокомпанія «Директорія Кіно», продюсери Ігор Савіченко і Дмитро Кожема, у співпраці зі швейцарською кінокомпанія «Леман Сістерс», продюсер Клаудіа Леман.
 
«Забуті» стануть спільним творчим проектом Дар’ї Онищенко із відомою українською художницею та скульптором Марією Куліковською, яка у фільмі зіграє одну з ролей
 
. У кіно вона відтворить власний арт-перформенс — знищить свої скульптури; і це правдива історія, яка відбувалася на заводі «Ізоляція» в Донецьку 2014 року.
 
Спільна робота режисера та скульптора має стати цікавим прикладом поєднання авторського кіно та сучасного концептуального мистецтва. 
 
Головні ролі у фільмі «Забуті» гратимуть талановиті молоді українські актори: Марина Кошкіна, Данило Каменський та Василь Кухарський. Глядачі побачать на екрані й відомого Олексія Горбунова, з яким Дар’я Онищенко працювала у своєму поперед­ньому фільмі «Істальгія». 
 
Зйомки триватимуть до кінця зими. Оператор стрічки — Ероль Зубцевіч, відомий в Європі своїми авторськими роботами. Зняті ним стрічки неодноразово були представлені в конкурсах Каннського, Берлінського та багатьох інших фестивалей.
 
Художник-постановник Володимир Романов, художник із костюмів Костянтин Кравець, художник з гриму Сергій Маурін, кастинг Вікторії Нестеренко.
На якому саме міжнародному фестивалі відбудеться прем’єра фільму «Забуті» поки ще не відомо, але молода і талановита команда сподівається на успіх.