Віктор Янукович не з'явився на суді через операцію — адвокат

25.01.2019
Віктор Янукович не з'явився на суді через операцію — адвокат

Під посиленою охороною 24 січня Оболонський суд міста Києва від самого ранку почав оголошувати вирок екс-президенту України Віктору Януковичу, якого підозрюють у державній зраді та посяганні на територіальну цілісність України — за це «світить» 15-річне ув’язнення.

 

Нагадаємо, що судовий процес над «проффесором» триває від травня 2017 року.

 

Віктору Януковичу інкримінують вчинення державної зради, посібництво представникам влади РФ в умисних діях, вчинених з метою зміни меж України, і веденні агресивної війни. Тобто в злочинах, передбачених ч. 1. ст. 111, ч. 5 ст. 27. ч. 3 ст. 110, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 437 КК України.

 

Суд встановив, що екс-президент вчиняв дії з метою отримання преференцій від РФ та з метою уникнення кримінального покарання на території України.

 
За словами захисника підсудного-втікача, Віктор Янукович не може взяти участь у судовому засіданні, де оголошують вирок, бо його прооперували.
 
«У нас була коротка зустріч у клініці, де Віктор Янукович після операції проходить реабілітацію», — додав Віталій Сердюк, уточнюючи, що його підзахисний йде на поправку.
 
Адвокат повідомив, що ні він, ні екс-президент не отримували повісток до суду у справі про держзраду.
 
Інший адвокат, Олександр Байдик, заявив, що суд не враховує позицію захисту обвинуваченого.
 
«Як ви почули, все ґрунтується на обвинувальному акті, який надано стороною обвинувачення, прокурорами. Сторона захисту... дуже малий проміжок часу виділено та зачитано ту позицію, яка виділена стороною захисту. Хоча, як ви знаєте, ми в дебатах брали участь не один день», — додав адвокат.  
 
На попередніх судових дебатах адвокати намагалися переконати суд у тому, що Янукович утік внаслідок «державного перевороту».
 
До оголошення судом перерви о 12.30 годині судді встигли почергово прочитати лише 60 сторінок тексту обвинувального вироку у справі про держзраду Віктора Януковича. Загалом їх майже 150.
 
Зокрема, суддя Владислав Дев’ятко заявив, що суд, вивчивши покази свідків, документи і докази сторін, встановив, що Віктор Янукович 1 березня 2014 року «навмисне і для сприяння порушенню суверенітету України, а також для легітимiзації російської агресії склав і направив звернення до Володимира Путіна з проханням ввести збройні сили Російської Федерації».
 
У ході судового процесу, який тривав понад півтора року, державне обвинувачення вважало лист-звернення до президента Росії головним доказом у справі про державну зраду. 
 
Суд дослідив і встановив автентичність відео, в якому президент Росії Володимир Путін 4 березня 2014 року заявляв, що введення військ в Україну відповідатиме міжнародному праву.
 
«Воно буде легітимним і таким, що повністю відповідає загальним нормам міжнародного права, оскільки у нас є звернення легітимного президента, і таким, що відповідає нашим зобов’язанням — і в цьому випадку збігається з нашими інтересами із захисту тих людей, яких ми вважаємо близько пов’язаними з нами й історично, і загальною культурою, і в економічному плані», — процитував заяву Володимира Путіна суддя.