У відомого київського парку «Юність» з напiврозваленим кiнотеатром з’явилася надія на відродження

25.01.2019
У відомого київського парку «Юність» з напiврозваленим кiнотеатром з’явилася надія на відродження

Святошинський район столиці.

Столичний парк «Юність» зараз, образно кажучи, переживає другу юність — він омолоджується і прикрашається «зеленбудівцями» Святошинського району.

 

 

 

Але його привабливий вигляд спотворюють руїни колишнього літнього кінотеатру «Кристал», які стали притулком для наркоманів та інших асоціальних елементів.

 

 

 

Ще в 2004 році цю територію віддали ТОВ «Кимет-плюс» під будівництво житлового комплексу, але досі вона не освоюється, а місцеві жителі активно виступають проти такої забудови.

 

«Я боюся відпускати свого 12-річного Артема гуляти в парку чи навіть ходити до центру дитячої творчості через це злоякісне місце, — сказала «УМ» мама Ганна (прізвище просила не називати. — Авт.), яка прогулювалася затишним парком разом із сином.

— Тут уже не раз траплялися випадки, коли п’яниці чи наркомани чіплялися до дітей i навіть били, і лише дивом досі обійшлося без жертв. Тому місцеві жителі вже не один рік добиваються, щоб ці руїни знесли, а територію приєднали до парку, як було раніше, а не забудовували й так невелику зелену оазу відпочинку серед багатоповерхівок. Ще в березні 2016 року на сайті міської влади було зареєстровано відповідну петицію, яка набрала понад 10 тисяч голосів.

 
Її наприкінці минулого року розглянула комісія Київради з питань містобудування, архітектури та землекористування, яка начебто встановила, що в орендаря цієї земельної ділянки всі документи в порядку. А під час виїзду на місце інспектор державної будівельної інспекції жодних будівельних робіт тут не виявив. Проте місцеві мешканці продовжують  боротися за  повернення цієї ділянки парку «Юність» і налаштовані досить рішуче — нас підтримують і депутати Київради».
 
Історія протистояння бере початок ще в 2014 році, коли рішенням Київради було припинено право користування цією земельною ділянкою площею понад 1 гектар комунальним підприємством «Київзеленбуд» і передано її у короткострокову оренду — терміном на три роки ТОВ «Кимет-плюс».
 
Ця компанія начебто планувала побудувати тут замість зруйнованого літнього кінотеатру «Кристал» сучасний житловий комплекс із вбудованими приміщеннями соціального призначення, прилеглим кіноконцертним залом та підземними паркінгами.
 
Проте з того часу жодних будівельних робіт тут не велося, у той час як приміщення старого літнього кінотеатру руйнувалося, псуючи загальний вигляд парку «Юність», що має статус пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення, і перетворювалося на «базу» для місцевих алкоголіків, безхатченків та наркоманів, які становили загрозу місцевим жителям.
 
Звісно ж, останні стали активно виступати проти такого «сусідства» та зведення чергової багатоповерхівки на території парку. Проте на їхні протести тодішня міська влада не зважала, а потенційним забудовникам вдавалося продовжувати строки оренди земельної ділянки, хоча до самих будівельних робіт вони так і не приступали.
 
Протестні настрої активізувалися після того, як у березні 2016 року місцева активістка Віра Тищенко зареєструвала петицію «Зупинити будівництво в парку «Юність» на Борщагівці».
 
За результатами її розгляду Київрада прийняла рішення «Про врегулювання питання використання земельної ділянки площею 1.0040 га на вул. Володимира Покотила (Картвелішвілі), 6».
 
Цим документом, зокрема, було поставлено завдання департаменту земельних ресурсів надати пропозицію її орендареві щодо розірвання договору в односторон­ньому порядку.
 
Проте рішення Київради так і не було виконане, а забудовник у судовому порядку відстояв своє право, продовживши строк оренди аж до листопада минулого року, хоча увесь цей час жодних будівельних робіт на згаданій ділянці не велося, іншим чином землю теж не використовували.
 
Останнім часом на підтримку захисників парку «Юність» активно виступили депутати Київради. До вирішення цієї проблеми долучилися Володимир Левін та Олександр Пабат із фракції «Солідарність», а представники «ВО «Свобода» Прохор Антоненко, Володимир Назаренко та Святослав Кутняк винесли на сесію проекти рішення про відмову у відновленні ТОВ «Кимет-плюс» договору оренди цієї земельної ділянки, термін якого закінчився ще в листопаді.
 
Це питання викликало жваве обговорення. Зокрема, Алла Бердичевська — представник ініціативної групи, члени якої з плакатами-вимогами не забудовувати парк чекали рішення в кулуарах, просила депутатів, незалежно від того, представники якої фракції запропонували проект цього рішення, підтримати його, щоб виправити помилку, яку допустила попередня влада, і вирішити цю багаторічну проблему на користь мешканців і міста.
 
Депутат Олександр Пабат поінформував колег, що колишній кінотеатр «Кристал» дійсно став «об’єктом нерухомості», що перебуває в занедбаному стані і фактично перетворився в руїни, які обживають асоціальні елементи.
 
І його потрібно знести, щоб не псував вигляду самого парку, в реконструкцію якого столична влада вже вклала понад 100 мільйонів гривень, і вона ще продовжується.
 
І хоча представник забудовника Олександр Левінтов намагався переконати депутатів у тому, що на невиконання ними робіт були поважні причини — зокрема, економічна ситуація в країні, що призвела до банкрутства їхнiх інвесторів, петиція ж про припинення будівництва в парку «Юність», мовляв, була сфабрикована, а саме ТОВ «Кимет-плюс» жодних умов договору, зокрема й про строки проведення робіт, не порушувало.
 
Більше того, воно авансом заплатило 5,8 мільйона гривень пайової участі та майже 1,2 мільйона гривень орендної плати до бюджету міста.
 
Та й на цій території розташований їхній об’єкт нерухомості — кінотеатр «Кристал». Тож, на його думку, влада не має права відмовити у відновленні ТОВ «Кимет-плюс» договору оренди цієї земельної ділянки.
 
Проте жодні аргументи представника забудовника депутатів не переконали, і вони 95 голосами «за» прийняли це рішення. Хоча воно ще не остаточне і може бути оскаржене в судовому порядку, як уже було раніше.
 
«УМ» намагалася дізнатися в компанії, чи буде вона це робити, чи вживатиме якихось інших заходiв, але на наш телефонний дзвінок секретар відповіла, що жодних коментарів давати не будуть. Тож питання знесення руїн кінотеатру та повернення земельної ділянки до складу парку «Юність» поки що до кінця не вирішене. 
 
Депутат Київради Прохор Антоненко так прокоментував цю ситуацію.
 
«Я є ініціатором проекту рішення про відмову у відновленні ТОВ «Кимет-плюс» договору оренди земельної ділянки біля парку «Юність» тому, що вважаю попереднє рішення Київради від 2004 року про вилучення її з користування «Київзеленбуду» і передачу під забудову хибним. Коли я дізнався, що компанія у серпні минулого року подала департаменту земельних ресурсів КМДА документи на продовження оренди, то підготував цей проект, який пройшов затвердження на земельній та екологічній комісіях Київради, у засіданнях яких брали участь і представники захисників парку.
 
Підставою для нього послужило те, що орендар досі неналежним чином виконував свої обов’язки, зокрема не використовував землю за цільовим призначенням, допустив її захаращення і навіть за три місяці до закінчення строку договору так і не приступив до будівництва, перетворивши свій об’єкт нерухомості в руїни та звалище. Сподіваюся, що навіть у судовому порядку йому не вдасться добитися відміни нашого рішення. Більше того, ми вже готові подати на розгляд сесії рішення про приєднання цієї ділянки до парку «Юність», у розвиток якого місто вже вклало великі кошти, і він має стати сучасною зоною відпочинку святошинців».