Одним із головних конкурентів Тимошенко на виборах може стати Мороз — політолог

25.01.2019
Одним із головних конкурентів Тимошенко на виборах може стати Мороз — політолог

Сергій Годний.

Фаворитами президентських рейтингів залишаться чинний Президент України Петро Порошенко і лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко, всі інші кандидати, беручи участь у перегонах, просто готуються до парламентських виборів, вважає політолог, директор агентства Tribune Communications Сергій Годний.

 
 
Про це він заявив 21 січня на прес-конференції в Києві, присвяченій презентації результатів соціологічного дослідження Центру соціального інжинірингу РАНД на тему «Соціальні та електоральні очікування українців від виборів-2019».
 
Політолог вважає, що Тимошенко поступово втрачає позиції, «що, найімовірніше, пов’язано з популістською програмою «Новий курс», чого навіть не приховують її соратники».
 
Годний додав, що голова «Батьківщини» орієнтується на «лівий» електорат, який розмивається зі зростанням кількості кандидатів.
 
«Одним із найголовніших конкурентів Тимошенко може стати лідер соціалістів Олександр Мороз, який є її політичним ровесником. Але, на відміну від Тимошенко, він не заплямований корупційними скандалами, чого не скажеш про Юлію Володимирівну», — заявив експерт.
 
Тема газового контракту, укладеного в 2009 році з російським «Газпромом», знову з’явилася в інформаційному просторі, і вона може завдати удару по рейтингу Тимошенко, вважає Годний.
 
«Уже сьогодні звучать заяви про те, що цей кабальний договір завдав Україні багатомільярдних збитків і, можливо, став однією з передумов російської військової агресії у 2014 році», — зазначив політолог.
 
Годний вважає, що рейтинг Порошенка, навпаки, має запас для зростання.
 
«Рівень підтримки державних діячів в Україні зазвичай завжди низький. Але ті показники, які має чинний Президент, а це майже 10%, вказують на те, що в Порошенка є свій, чітко орієнтований лише на нього, електорат. Ближче до виборів підтримка глави держави зростатиме, — прогнозує експерт.
 
— По-перше, переважна більшість населення позитивно оцінила отримання автокефалії Православної церкви України, до чого нинішній Президент доклав максимум зусиль. По-друге, консервативні громадяни не впевнені в безпеці держави у разі зміни Президента. Тому голосуватимуть за Порошенка задля збереження свого безпечного майбутнього».
 
Як відомо, вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року. До 3 лютого 2019 року дозволено офіційне висунення кандидатів та подання документів для реєстрації, на яку виділено п’ять днів. Останнім днем реєстрації стане 8 лютого.