До дня пам'яті жертв Голокосту у Києві відбувся спеціальний показ «Списку Шиндлера

25.01.2019
До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту, який відзначається 27 січня, приурочили у Києві спеціальний показ знакового художнього фільму знаменитого режисера Стівена Спілберга «Список Шиндлера» — про багатія Оскара, члена нацистської партії, який врятував понад тисячу сто польських євреїв під час Другої світової війни, влаштовуючи їх працювати на свою посудну «Фабрику емалі».
 
Ця історична кінодрама, знята на основі реальної історії, створена 25 років тому за мотивами роману Томаса Кенналі «Ковчег Шиндлера».
 
Вона отримала сім статуеток «Оскар» та посіла восьму сходинку в списку 100 найкращих фільмів усіх часів за версією Американського інституту кіномистецтва. 
 
«Сила мистецтва, сила кіно мають надзвичайну потужну вагу в тому, щоб підтримувати пам’ять та увагу, а найголовніше — відтворювати масштаби нацистського злочину, — каже міністр культури Євген Нищук. — Цей фільм — символ, який заслужено входить у 10 знакових фільмів світу, це фільм, який розбирають по кадрах, легендарні музичні теми якого зворушують серце кожної людини. Картина надзвичайно вражає своєю людяністю, розповідає, що за будь-яких обставин та будь-якої системи необхідно залишатися людиною. Народ, який пам’ятає найболючіші, найтрагічніші сторінки своєї історії, шануючи їх і пам’ятаючи все, матиме майбутнє. А найголовніше — дарує надію, що, зберігаючи пам’ять, ніколи не допустить агресії за національною ознакою».
 
«Список Шиндлера» відіграв неоціненну роль для поширення знань про Голокост, констатував присутній на київському показі Борис Забарко, колишній в’язень Шаргородського гетто, заслужений діяч науки та техніки України.
 
Фільм спонукав до переосмислення та визнання ролі Праведників народів світу, котрі в роки Другої світової війни рятували євреїв від знищення, ризикуючи власним життям.
 
Заступник посла держави Ізраїль в Україні Еміль Бен Нафталі зауважив, що наша країна докладає значних зусиль для боротьби з антисемітизмом, за що ізраїльтяни нам дуже вдячні.
 
«І оскільки культура й освіта є найдієвішими способами боротьби з антисемітизмом, то показ у вашій країні цієї стрічки є дуже важливим», — наголосив пан Еміль.