Україною шириться кір: найбільше хворих у Києві та на Львівщині

23.01.2019
У селі Шевченкове Одеської області станом на 22 січня на кір захворіло 14 дітей, двох iз них госпіталізували до місцевої інфекційної лікарні.
 
Як розповіла заступник начальника департаменту охорони здоров’я області Оксана Рокунец-Сорочан, у населеному пункті встановлено карантин на 17 днів, усі школи та дитсадки закрито. 
 
Із початку року рівень захворюваності на кір по Одеській області значно зріс та становив 58 осіб. В інфекційній лікарні Одеси вже зареєстровано 35 осіб iз діагнозом кір, iз яких 12 хворих — неповнолітні діти.
 
Медики констатують, що одесити стали частіше хворіти на кір, а показники вже зараз перевищили минулорічні.
 
Представники Міністерства охорони здоров’я пов’язують збільшення рівня захворюваності на кір (майже на 58 відсотків у цілому по Україні) з новорічними святами та початком шкільних канікул.
 
Уже встановлено, що до Одеської області небезпечну інфекцію привезла школярка з Києва, яка приїхала на свята погостювати до родичів.
 
За інформацією Центру громадського здоров’я МОЗ України, з 28 грудня 2018 року до 18 січня нинішнього на кір в Україні захворіли 8498 осіб: 3537 дорослих i 4961 дитина.
 
Найвищі показники захворюваності залишаються в місті Київ, а також у Львівській, Вінницькій, Рівненській i Хмельницькій областях.
 
У Запоріжжі відразу четверо лікарів поліклінічного відділення багатопрофільної лікарні «Віта-Центр» злягли з кором після контакту з хворим пацієнтом, особу якого поки що не встановлено.
 
Тільки за останні сім діб небезпечну інфекцію підхопили 3450 осіб, iз них 1 948 дітей. Із початку поточного року від кору в Україні померло троє осіб, у яких не було щеплення. У 2018-му небезпечна інфекція забрала життя 16 людей. 
 
МОЗ повідомляє, що станом на кінець 2018 року в Україні залишалося понад 540 тисяч доз вакцин. Під Новий рік до регіонів країни доставили вакцини (близько 392 тисяч доз) відомого бренду Merck американського виробництва.
 
Тому фахівці МОЗ України звертаються з проханням до батьків вакцинувати своїх дітей в обов’язковому порядку відповідно до термінів календаря щеплень та якомога швидше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію.