Дзвони пам’яті: у Києві вшанували захисників Донецького аеропорту

22.01.2019
У Меморіальному комплексі в Міністерстві оборони України 20 січня зібралися рідні та близькі загиблих воїнів.
 
Пролунали прізвища полеглих 20 січня 2015-го 50 військовослужбовців та імена всіх загиблих у боях за Донецький аеропорт iз часу початку АТО. 
 
У пам’ять про кожного з них було здійснено удар Пам’ятного дзвону. На площі шеренга ліцеїстів Київського військового ліцею імені Івана Богуна тримала у руках портрети загиблих героїв. 
 
«Запекле протистояння українських воїнів з російськими агресорами в Донецькому аеропорту завершилося наприкінці січня. Не витримали стіни. А от українські воїни вистояли, не зламалися, не зігнулися і здобули безсмертну славу. І тому — перемогли», — підкреслив глава держави Петро Порошенко.
 
Нагадаємо, 242 дні тримали оборону Донецького аеропорту українські воїни, яких за незламність називають «кіборгами». 
 
«Дай Боже, щоб одного вже мирного дня на мирному і звільненому Донбасі всі ми з вами зібралися на злітній смузі Донецького аеропорту. Біля його терміналів. Біля знаменитої вежі. Щоб ми стали там і просто помовчали. Просто постояли, вслухаючись у відлуння жорстоких боїв. І щоб хоча б на секунду уявили і пропустили через себе те, через що пройшли наші воїни-«кіборги», — сказав Президент. 
 
І продовжив: «Відбудуємо аеропорт Донецька, і на його високій диспетчерській вежі завжди майорітиме український прапор, який «кіборги» піднімали знову і знову під кулями і снарядами.
 
Аеропорт стане кращим, сучаснішим. Там злітатимуть і сідатимуть літаки звідусіль. І завжди будемо пам’ятати наших героїв».
 
«І я бачу, як гідно і мужньо ви тримаєтеся після смерті своїх хлопчиків. Вічна їм пам’ять, слава. Вічна наша любов з ними, бо любов не зникає — вона тільки росте і росте з кожним днем, з кожною годиною. Ми вас любимо, рідні наші хлопчики, ми знаємо, через що ви пройшли, і ця біда ніколи не зарубцюється, бо ми з вами своїми серцями, душею і кров’ю», — проникливо і щиро сказала присутнім Ада Роговцева, народна артистка України, яка як ніхто інший розуміє біль втрати, адже сама залишилася без сина, нехай і в ще мирний час.