Спасибі за децентралізацію!

16.01.2019
Нешановні пани Парубій i Гройсман, спасибі від «найзаможніших» верств населення — пенсіонерів та інвалідів — за покращення нашого життя вже сьогодні. Ви дійсно показали, як треба керувати державою. Дякую також пп. Коровію та Стефанцову (головам, відповідно, Вінницької та Бершадської держадміністрацій) за «вичерпні» відписки щодо мого звернення до уряду.
На урядову «гарячу лінію» я звертався не по «роз’яснення» чи з метою одержання відписок, а з метою забезпечення виконання у Вінницькій області Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні». Де ж наш державний контроль із боку Укртрансбезпеки, Національної поліції та органів Держпродспоживслужби? Про них мені повідомляє облдержадміністрація. І, врешті, Каб­міну, пане Гройсмане?
 
До суті справи: наприкінці жовтня 2018 р. у касі Центрального автовокзалу м. Вінниця мені було відмовлено у придбанні квитка на рейс «Вінниця — Війтівка» за 50% вартості, як це гарантує ст. 38-1 вищезгаданого закону. Аналогічну відмову я отримав на автостанції м. Бершадь. Після мого звернення на урядову «гарячу лінію» я одержав відписки чомусь із Вінницької ОДА та Бершадської РДА (копії додано. — Ред.) Лінія існує як диспетчер, щоб пересилати звернення громадян, чи як? Тож навіщо витрачати бюджетні (мої) кошти? Я ж міг напряму до них звернутися. А ще краще — до перевізника Кривешка і сказати: «Ай-я-яй! Ну-ну!».
 
Із тих відповідей я так і не зрозумів — маю я право як інвалід ІІ групи на 50-відсоткову знижку на проїзд в автобусах на території області з 01.10. по 15.05? І хто має забезпечити гарантії його реалізації? Хіба відсутність компенсації перевізникам — це моя проблема? Якщо уряд та інші «гаранти» не можуть забезпечити цю компенсацію, нехай подають у відставку.
Дивно, що місцеві органи державної влади ще не порадили звернутися до суду! Адже це чудовий вихід при наших геноцидних пенсіях 1500—2000 грн. та оперативності судів i виконання їхніх рішень. Панове владці! Ви розумієте, що таке 1,5-2 тис. гривень? Чи в державі не влада керує, а кривешки та їм подібні перевізники? Влада що, не розуміла цього, коли передавала питання перевезень у приватні руки? І не дядько Петро чи Іван (староста чи сільський голова) і навіть не голова ОДА чи РДА повинні вирішувати, чи виконувати закони держави чи — як доведеться.
Ще раз «дякую» владі за децентралізацію, надання нам можливості пересуватися територією області та країни. За розмір пенсії при трудовому стажі 35-45 років, узагалі за дієвість влади щодо забезпечення нам нормального існування тощо. 
Віталій КАРПЕНКО
Бершадь, Вінницька область