Хокейна жіноча збірна України в ПАР вперше побореться за вихід на чемпіонат світу

16.01.2019
Хокейна жіноча збірна України в ПАР вперше побореться за вихід на чемпіонат світу

Хокеїстки харківського клубу «Пантери» (в темному) — чинного чемпіона країни — разом зі своїм керманичем складають основу національної збірної України. (Фото з сайта unian.net.)

В умовах, коли хокей iз шайбою переживає в Україні свої не найкращі часи, в існуючих реаліях було б дещо наївно очікувати стрімкого розвитку жіночого хокею.
 
 
Проте впродовж останніх двох років Федерація хокею України докладає максимум зусиль, аби цей — iз 1998 року — олімпійський вид спорту став міцно на ноги. 
 
 
У минулому сезоні ФХУ запустила чемпіонат країни, участь в якому взяли одразу сім команд. А в нинішньому — спортивні функціонери відрядили нашу жіночу національну збірну на дебютний чемпіонат світу.
 
Хоча якщо бути точним, то українські хокеїстки вирушили на кваліфікаційний турнір ЧС-2019 у дивізіоні II В, який днями розпочався в Південно-Африканській Республіці.
 
Як розповів президент ФХУ Анатолій Брезвін, в останні два роки його організація активно працювала над тим, аби виконати всі стандарти Міжнародної федерації, необхідні для участі національних збірних на найвищому рівні.
 
Власне, внутрішня першість є однією з тих вимог, без дотримання котрої міжнародний світ не може прийняти до свого кола ту чи іншу збірну. І хоча участь у поточному ЧУ беруть лише три клуби, за словами головного тренера «синьо-жовтих» Вадима Радченка, внутрішня першість проходить на достатньому рівні, аби збірна України гідно зіграла в ПАР.
 
«Потенціал у нас великий. Суперників уже бачили, і вони всі нам до снаги. Ми впевнені в перемозі», — наголосив Радченко.
 
Попри те, що на планетарну кваліфікацію до Кейптауна наша збірна прибула у статусі дебютанта, «синьо-жовті» упевнено розпочали турнір, перегравши одного з ключових своїх конкурентів за перемогу в групі, яка є обов’язковою умовою для виходу у фінальну частину змагань. Поєдинок проти господарок кваліфікації команда Радченко завершила упевненою перемогою — 3:1, при тому що на адаптацію у «синьо-жовтих» часу практично не було. Наступного дня наші хокеїстки грали вже матч другого туру — проти болгарок. Але й цього разу особливих проблем з досягненням результату у збірної України не виникло — 5:1.
 
За словами Вадима Радченка, суперник «синьо-жовтих» у третьому ігровому турі — збірна Бельгії — другий ключовий конкурент української збірної в боротьбі за перше місце у квінтеті, де суперниками нашої команди будуть іще представниці Білорусі та Гонконгу.
 
«Ми завжди були максималістами, й цей турнір — не виняток. Ми хочемо, аби наші дівчата стали його переможницями і зіграли на чемпіонаті світу», — заявив Анатолій Брезвін. За словами керівника вітчизняного хокейного господарства, нинішня активність ФХУ, пов’язана з жіночою збірною, не є одномоментним дійством, а розрахована на перспективу. І дарма, що в поточному ЧУ серед жінок змагаються лише три колективи.
 
«Думаю, в майбутньому кількість команд зростатиме, адже в Україні прослідковується великий інтерес до жіночого хокею. Загалом, розвиток жіночого хокею — це ще один важливий крок для популяризації всього хокею в країні», — каже Брезвін.