Українське військо таки матиме на озброєнні ударні турецькі дрони

14.01.2019
Українське військо таки матиме на озброєнні ударні турецькі дрони

Дрон Bayraktar TB2 може висіти над ціллю добу і завдати удар у потрібний момент. (Фото з сайта aa.com.tr.)

На озброєнні української армії з’являться ударні турецькі дрони Bayraktar TB2, повідомив Президент України Петро Порошенко.
 
Укладенню угоди між «Укрспецекспортом» та компанією Baykar Makina передували переговори глави держави з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом у Стамбулі.
 
Петро Порошенко наголосив, що ці сучасні безпілотники можуть бути дооснащені засобами знищення бронетехніки, інженерних споруд і морських цілей.
 
«Угода цілковито відповідає стратегічному курсу України до НАТО», — наголосив Президент. 
 
За даними сайта mil.in.ua, перемовини про купівлю цих дронів тривали близько двох років. За цей час представники Міноборони України відвідували Туреччину та ознайомлювалися з різними етапами випробувань Bayraktar TB2.
 
Сторони також розглядають можливість локалізації частини виробництва цих безпілотних літальних апаратів на потужностях «Антонова».
 
Довжина Bayraktar TB2 — 6,5 метра, розмах крила — 12 метрів, а максимальна швидкість польоту — 222 км/годину. Дрон може нести керовані протитанкові ракети та авіаційні бомби.
 
Bayraktar TB2 побив світовий рекорд серед безпілотних літальних апаратів у класі тактичних середньовисотних безпілотників за тривалістю польоту.
 
Під час тестових польотів у червні та серпні 2014 року на висоті 8 км він перебував у небі 24 години 34 хвилини. Тобто він може висіти над ціллю добу і завдати удар у потрібний момент.
 
Нагадаємо, минулого року на озброєння ЗСУ поступили сучасні американські протитанкові комплекси «Джавелін».