У 2018 році найбільше фейкових новин у російських ЗМІ було присвячено Україні — доповідь

14.01.2019
Те, що Росія веде не лише збройну агресію проти України, а й потужну інформаційну війну, — не новина.
 
Проте у 2018 році кількість дезінформації стала рекордною.
 
За статистикою організації «Європейський Союз проти дезінформації», з тисячі неправдивих новин в російських ЗМІ 461 була присвячена Україні.
 
«Через п’ять років із початку військового конфлікту використання Кремлем інформаційної зброї проти України не зменшилося. У повідомленнях прокремлівських ЗМІ інформація про Україну все ще подається найбільш спотвореною», — йдеться в доповіді відомства.
 
Зазначається, що дезінформація націлена на аудиторію в Росії, Україні, а також країнах Заходу.
 
Таким чином Кремль намагається поширити недостовірну інформацію про Україну, що називається, по всьому світу.
 
Українка Богдана Кривенко, яка проживає в Німеччині протягом трьох років, у розмові з «УМ» розповідає, що російське телебачення дуже поширене в цій країні і дезінформації лунає справді багато.
 
«Якби я не знала насправді, що відбувається в Україні, і отримувала новини, як більшість німців, лише з того, що чую та бачу, то справді піддалася б російським маніпуляціям. Приїхавши до Берліна, я все більше розумію, що, на жаль, Україна програє інформаційну війну. Ми не можемо запропонувати світу гідну противагу російській пропаганді, і хто б що не казав — це програш України», — коментує дівчина. 
 
Також додає, що, спілкуючись із німцями, дізналася: більшість із них довіряють російським ЗМІ. «Так, світова спільнота підтримує Україну. Але звичайні громадяни звідки будуть брати інформацію? Коли в Україні і досі немає такого ЗМІ, яке б на міжнародному рівні розповідало про події в країні?» — риторично запитує Богдана. 
 
У своїх останніх публікаціях європейські дослідники наголошують, що виявили проблеми у звітах російських державних ЗМІ про зовнішні борги України, про українську армію та про Президента країни Петра Порошенка.
 
Українське видання StopFake, яке стежить за тим, як прокремлівські ЗМІ зображують Україну, нещодавно представило Топ-10 найпоширеніших фейкових новин у російських ЗМІ, спрямованих проти нашої країни в минулому році.
 
У списку містяться повідомлення про те, що українським студентам забороняють спілкуватися з родичами, які проживають у Росії, а також, що українська церква «стає християнською версією ІДІЛ».
 
За словами дослідників, головною метою російської пропаганди є дегуманізувати, деморалізувати і зробити Україну винною стороною.
 
«Західна та інша аудиторія в міжнародному співтоваристві є очевидними цілями, коли прокремлівські ЗМІ намагаються представити Україну винною стороною в поточному конфлікті з Росією. Поставити під сумнів відповідальність Росії очевидно було метою довгострокової кампанії дезінформації, що призвела до недавньої ескалації конфлікту в Азовському морі. Аналогічна стратегія також була центральною у спробах посіяти сумніви щодо ролі Росії у збитті літака рейсу MH17», — йдеться у результатах дослідження.
 
Окремий блок повідомлень спрямований на те, щоб показати Революцію гідності та зміни, які вона принесла українському суспільству, як провал.
 
Яскравим прикладом цього стало недавнє інтерв’ю з нібито розчарованим українцем, що транслювалося російським державним телебаченням. Опитуваний, як стало відомо, виявився запрошеним до Росії білоруським актором.