Українські біатлоністи провалили естафетні перегони в німецькому Оберхофі

14.01.2019
Українські біатлоністи провалили естафетні перегони в німецькому Оберхофі

Кращий результат поміж українських біатлоністів у Оберхофі показала Віта Семеренко. (Фото з сайта 24tv.ua)

У спорті виносити на загал внутрішньокомандні конфлікти не прийнято, проте, коли накипить, хтось візьме та й поділиться з громадськістю деталями болісних суперечок.
 
 
Критичні слова капітана чоловічої біатлонної збірної України Дмитра Підручного на адресу нових «сервісменів», котрі в поточному сезоні опікуються станом бігових лиж у синьо-жовтій команді, змусили всіх небайдужих осіб з прискіпливою увагою стежити за перебігом наступного після скандалу етапу Кубка світу, котрий минулого тижня проходив у німецькому Оберхофі.
 
 
«Подивимося, чи вдалося вирішити проблему сервіс-бригад. Упевнений, що «сервісмени» роблять усе можливе, аби наші спортсмени виступали на хорошому рівні. Результати етапу в Оберхофі дозволять нам зробити висновки щодо правильності внесених коректив», — такими словами старший тренер збірної України словак Юрай Санітра анонсував німецькі старти біатлонного бомонду.
Спринт, гонка переслідування, естафета.
 
Загалом, тренерський штаб «синьо-жовтих» мав достатньо матеріалу для аналізу. Утім результати нашої чоловічої збірної в Оберхофі навряд чи надихнуть її керівництво на позитивні висновки.
 
Кажучи, приміром, про персональні старти, кращими здобутками українських біатлоністів були 25-те та 21-ше місця Дмитра Підручного в спринті та «персьюті» відповідно.
 
Коли ж йдеться про командну гонку, то в цьому випадку словаку Санітрі та його асистентам узагалі час хапатися за серце, адже опинитися в естафеті в статусі «колових» та отримати від організаторів гонки наказ припинити перегони — неймовірно болісний удар.
 
Хоча для виправдання всієї чоловічої збірної України варто сказати, що «коловими» в естафеті, окрім «синьо-жовтих», стали ще десять команд. Погодні умови, в яких проходили перегони, аж ніяк не сприяли комфортній боротьбі. Уже на першій стрільбі Артем Прима заробив три (!) кола штрафу.
 
Коли ж у пасиві наших збірників назбиралося п’ять штрафних кіл, сенсу продовжувати гонку вже не було. Напередодні естафети Юрай Санітра неабияк засмутився з того, що в лідера команди Підручного загострилася травма плеча й він не зможе допомогти команді. «Заключний етап бігтиме Тищенко», — резюмував словак. Але, в підсумку, опинившись на третьому етапі в ролі «колових», українська естафетна команда залишилася без права на фінішний ривок.

Не настільки провальною, як у чоловіків, проте далеко не такою, як очікувалося, вийшла естафета у виконанні нашої жіночої команди.

Загалом, четвірка у складі Юлії Журавок, Юлії Джими, Віти Семеренко та Анастасії Меркушиної посіла в перегонах восьме місце, відставши від переможниць із Росії більш ніж на три хвилини.

Кадрові проблеми змусили російського наставника нашої збірної Андрія Прокуніна поставити «застрільницею» необтяжену елітними стартами Журавок, котра вже на старті гонки серйозно мінімізувала шанси «синьо-жовтих» на медалі. 

Коли ж на заключному етапі два кола штрафу заробила Меркушина, захотілося говорити про провал. Утім зі стрільбою того дня проб­лем не мали лише росіянки та норвежки, котрим пощастило пройти всю дистанцію без «колового» штрафу.

Відтак «нельотна погода» в Обергофі під час естафети, де, до слова, кращим результатом українців стало шосте місце Віти Семеренко у спринті, думається, врятувала українську команду від шквалу критики. Проте ще один подібний прокол — і вболівальники вимагатимуть від керівників вітчизняного біатлону радикальних кадрових змін. n