Першою з українок стартовий рубіж «Аустреліен Оупен» пройшла Леся Цуренко

14.01.2019
Першою з українок стартовий рубіж «Аустреліен Оупен» пройшла Леся Цуренко

В оновленому рейтингу WTA 15-річна харків’янка Дарина Лопатецька піднялася одразу на 124 сходинки. (Фото з сайта tennisua.org.)

У час, коли практично вся увага вітчизняних шанувальників тенісу була зосереджена навколо передстартових подій Відкритої першості Австралії, у Гонконгу на турнірі з серії ITF доволі гучно заявила про себе ще одна юна тенісна зірочка з України. 
 
Перегравши у фіналі змагань представницю Китаю Ма Шуює (6:4), 6:3, 15-річна харків’янка Дарина Лопатецька виграла четверті у кар’єрі змагання під егідою Міжнародної тенісної федерації, після чого зробила рекордний стрибок у рейтингу WTA — одразу на 124 сходинки. Завдяки серії з 12 перемог поспіль юна спортсменка змогла потрапити до «топ-400», ставши 365-ю тенісисткою світу.
 
Відзначимо, що не так давно подібний «семимильний» прогрес демонстрували й інші представниці нового покоління — Марта Костюк та Даяна Ястремська.
 
Остання, до слова, після виходу минулого тижня до чвертьфіналу турніру WTA в Хобарті вкотре оновила свої рейтингові здобутки, піднявшись на 57-му позицію в табелі про ранги Жіночої тенісної асоціації. Гідно серед дорослих намагається триматися й Костюк.
 
Щоправда, миттєво перенести свою тріумфальну ходу на дорослу арену дворазова переможниця юніорських «гранд слемів» не змогла, однак і перебування на 116-й позиції в рейтингу WTA — непоганий здобуток.
 
Певними очковими бонусами могла розжитися Костюк і в Мельбурні, проте повторити своє минулорічне досягнення й у ролі «кваліфаєра» пройти до третього раунду «основи» Відкритої першості Австралії не змогла. Цього року Марта обмежилася лише фіналом кваліфікації «АО», де програла іспанці Бадосе-Хіберт — 5:7, 3:6. Як результат, «нульовий» прогрес у оновленому рейтингу WTA.
 
Примітно, що в нинішньому році жодному з представників українського тенісу не вдалося подолати кваліфікаційний відбір на «Аустреліен оупен», тож збільшення української квоти в мельбурнському «одинаку» не відбулося. 
Загалом, на старт «АО»-2019 вийде четвірка українських тенісисток.
 
Першою з них випробування місцевою спекою пройшла друга ракетка України Леся Цуренко. Суперницею 24-ї тенісистки планети та фіналістки нещодавнього престижного турніру в Брісбені була маловідома росіянка Катерина Александрова.
 
Відзначимо, що Леся Цуренко вперше в своїй кар’єрі грала поєдинок на Відкритій першості Австралії у статусі сіяної й, як належить представниці цієї когорти, з перемоги розпочала турнірний шлях.
 
Щоправда, аж занадто легким поєдинок проти росіянки для другої ракетки України не був. Певно, саме на літню австралійську спеку варто списати ту ігрову нестабільність, що простежувалася в діях 29-річної українки.
 
Приміром, вигравши на старті першого сету чотири гейми поспіль, Леся так само легко дозволила суперниці скоротити той «гандикап». Не обійшлося без нервів і в другій партії, в якій опоненткам довелося грати «тай-брейк».
 
Зрештою, в обох випадках досвід Цуренко допомагав їй завершувати партії на свою користь — 6:4, 7:6 (7:4). У наступному раунді Цуренко змагатиметься з представницею США Амандою Анісімовою.