Італія та Польща будуватимуть свій «новий європейський порядок»

11.01.2019
Італія та Польща будуватимуть свій «новий європейський порядок»

Варшаву 9 січня відвідав віце-прем’єр та міністр внутрішніх справ Італії Маттео Сальвіні.
 
 
Один iз лідерів італійської правої політичної партії «Ліга Півночі» зустрівся зі своїм колегою — главою МВС Йоахімом Брудзінським, а також головою правлячої партії «Право і справедливість» Ярославом Качинським.
 
 
Також відбулася заздалегідь не планована коротка зустріч Сальвіні з главою польського уряду Матеушом Моравецьким. Темою перемовин були, зокрема, майбутнє Європейського Союзу та міграція.
 
За повідомленням італійського видання La Repubblica, завданням Маттео Сальвіні має бути побудова союзу найбільш консервативних європейських партій, які хочуть створити велику політичну групу в Європейському парламенті після травневих виборів.
 
ЗМІ з Апеннінського півострова пишуть про пакт так званих партій ідентичності, які є скептичними щодо нинішньої політики Брюсселя та ставлять на національне значення ЄС.
 
Рим та Варшава мають спричинити «нову європейську весну», наголосив віце-прем’єр Італії Маттео Сальвіні. Він також пропонує Польщі створити новий альянс у Європі.
 
У публікаціях західних ЗМІ зазначають навіть про заплановану на зиму спільну конвенцію партій з Італії, Швеції, Франції, Нідерландів і, можливо, Польщі.
 
На думку італійського віце-прем’єра, після запланованих на кінець травня цього року виборів до Європарламенту ЄС буде жити по-іншому. За його словами, нова Європа «матиме інший ритм».
 
Італійський політик також висловився за необхідність створення італійсько-польської вiсі у Європі — на противагу домінуючій у ЄС німецько-французькій, передає агенція новин dpa.
 
Йоахім Брудзінський наголосив, що «Право і справедливість», як партія, яка наразі підтримує членство Польщі у спільноті, буде докладати всіх зусиль, аби у співпраці зі своїми партнерами реформувати Євросоюз так, «аби він був ближчим до ідей батьків-засновників», повідомляє «Польське радіо».
 
Італійський віце-прем’єр після зустрічі з главою МВС Польщі заявив, що Польща та Італія стануть героями «нової європейської весни»: обидві країни притримуються погляду, що кожна держава має бути спроможна захищати власні кордони і громадян без «втручання ззовні».
 
«Маємо, отже, спільний план дій, який дозволить нам дати Європі нове життя, нову кров. Я згадав великого поляка, європейця і великого італійця — святого Івана Павла ІІ, який говорив про Європу, що має сягати своєї ідентичності, різнорідності та християнського коріння. Того, що в Брюсселі завзято намагаються заперечити».
 
Речниця польського уряду Йоанна Копцінська повідомила після зу­стрічі Моравецького з Сальвіні: «Обидва прем’єри погодилися, що в Європейському Союзі не може бути місця для подвійних стандартів i різного трактування країн-членів ЄС з боку євросоюзних установ».
 
«Багато брюссельських чиновників хочуть  зробити з Польщі цапа-відбувайла та нав’язати власне бачення співпраці центральної влади Європейського Союзу та окремих країн-членів ЄС», — сказав прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. За його словами, конфлікт Варшави з Брюсселем постійно політизується.
 
Польські співрозмовники Сальвіні у публічних коментарях оминали той факт, що збираються «реформувати ЄС» iз політиком, який належить до групи «друзів Путіна».
 
Лідер «Ліги Півночі» неодноразово говорив про необхідність скасування санкцій проти Росії, він підтримував також дії Москви в анексованому Криму.
 
Однак досі Італія не блокувала продовження обмежень ЄС проти Кремля на засіданнях Європейської ради. Євроскептична партія «Ліга Півночі», яка виступає проти незаконної міграції в ЄС, нині є найпопулярнішою в Італії.
 
Спільно з популістичною партією «Рух п’яти зірок» вони входять до уряду, очільником якого є Джузеппе Конте.
 
Зустріч Качинський—Сальвіні розкритикувала польська опозиція. «Громадянська платформа» вважає, що «Право і справедливість» продовжує таким чином стратегію «Полекзиту», тобто виходу Польщі з Євросоюзу.