Затриманий ФСБ кримський татарин Едем Бекіров може померти у в’язниці

11.01.2019
Незаконно заарештованому в окупованому Криму мешканцю селища Новоолексіївка Едему Бекірову, який перебуває в СІЗО міста Сімферополь, два тижні поспіль відмовляють у наданні медичної допомоги.
 
За словами сусідів по камері, 57-річний інвалід може померти в будь-який момент. 
 
Відомо, що в чоловіка ампутовано ногу через розвиток інсулінозалежного типу цукрового діабету. Він незадовго до затримання  переніс інфаркт та складну операцію на серці.
 
Тому ненадання окупантами належного лікування рідні і правозахисники розцінюють як свідоме вбивство невинної людини, яка має інвалідність.
 
«В Едема майже кожного дня серцеві напади, якісь судоми пробігають по всьому тілу, — зі сльозами на очах розповіла дружина арештанта Гульнара Бекірова. — Навіть його співкамерники шоковані тим, що змушені спостерігати, як на їхніх очах помирає людина».
 
Ще на початку грудня уже минулого року родичів Едема Бекірова стурбувало те, що він не виходить на зв’язок. Його телефон був відключеним.
 
На територію Криму з Херсонської області Едем тоді поїхав побачитися з родиною та старенькою мамою перед наступною операцією, яка була призначена на 16 грудня.
 
Перед цим чоловік повідомив близьким, що перебуває на КПП «Чонгар» російсько-українського кордону. Після цього й зник iз поля зору. 
 
Опісля голова кримсько-татарського Меджлісу Рефат Чубаров зміг поспілкуватися з прикордонниками та з’ясувати місце перебування свого побратима.
 
13 грудня стало відомо, що так званий Київський районний суд Сімферополя заарештував Едема Бекірова терміном на два місяці за підозрою у зберіганні боєприпасів.
 
Проти інваліда висунули безглузді звинувачення за двома статтями КК Росії.
Активіста кримсько-татарського руху звинуватили у незаконному зберіганні, придбанні та збуті вогнепальної зброї та боєприпасів, а також у незаконному придбанні, перевезенні та зберіганні вибухових речовин або вибухових пристроїв.
 
Під час першого судового засідання Едему Бекірову стало так погано, що він знепритомнiв. Окупанти були змушені викликати до будівлі суду карету швидкої допомоги. Але це не зупинило поплічників Кремля: інваліда кинули за ґрати.
 
За версією слідства, Едем Бекіров передав до Криму через людину, названу в матеріалах справи «таксист Меметов», одинадцять iз половиною кілограмів тротилу та ще 192 патрони калібру 9 мм до пістолета Макарова.
Адвокат невинно засудженої людини дивується, як співробітникам ФСБ могла прийти у голову фантазія, що смертельно хвора людина взагалі може підняти дуже важку сумку загальною вагою понад 14 кілограм!
 
«Сторона захисту надала всі відповідні довідки про стан здоров’я Едема Бекірова, — заявив адвокат в’язня Олексій Ладин. — Ця справа явно сфабрикована на швидкуруч, ставка робиться на те, що Едем Бекіров не витримає важких умов утримання у Сімферопольському СІЗО та сам зведе на себе наклеп». 
 
Правозахисник упевнений, що інваліда, який не несе ніякої загрози для суспільства, суд міг би відпустити під заставу або підписку про невиїзд. Однак судді Едема Бекірова прирікають на фактичну смерть у стінах СІЗО Сімферополя.