Чоловіча та жіноча волейбольні збірні України пробилися до фіналу чемпіонату Європи

11.01.2019
Чоловіча та жіноча волейбольні збірні України пробилися до фіналу чемпіонату Європи

У вітчизняному волейболі — серйозний привід для радості.
 
 
У четвер Федерація волейболу України організувала урочисту зустріч жіночої та чоловічої національних збірних в аеропорту «Бориспіль», вітаючи таким чином обидві команди країни з непересічним успіхом — виходом до фінальної частини чемпіонату Європи.
 
Для чоловічої збірної це досягнення має по-справжньому історичний характер, адже на континентальний форум українські волейболісти пробилися вперше за 14 років.
 
У жіночої збірної України історія виступів на ЧЄ має дещо кращу статистику («синьо-жовті» грали на чемпіонаті Європи 2011-го та 2017 року), однак просто пересічною подією майбутню поїздку підопічних Гарія Єгіазарова на єврофорум також не назвеш.
 
Після того як на чолі ФВУ з’явився новий керманич, результати національних збірних одразу пішли вгору.
 
У минулому суддя міжнародного класу  Михайло Мельник зробив усе можливе, аби обличчя національного волейболу на міжнародному рівні мало пристойний вигляд.
 
І хоча з пам’яті ще не стерлися слова вітчизняних збірників про те, що через проблеми з екіпіровкою в таборі національної збірної вони змушені грати в клубній формі, нині волейбольна чоловіча команда України має яскраву зовнішність.
 
І звісно, йдеться не тільки про зовнішній вигляд волейболістів. Перш за все, слід говорити про кардинальну зміну ігрового статусу «синьо-жовтих».
 
Аби надати команді додаткового імпульсу, на посаду головного тренера президент ФВУ запросив іноземного спеціаліста — латвійця Угіса Крастіньша, котрий паралельно обіймає посаду наставника львівського клубу «Барком-Кажани».
 
Так само максимальних зусиль докладав Михайло Мельник і для того, аби під синьо-жовтим прапором на міжнародні матчі збиралися знані в українському волейболі виконавці, котрі нині виступають за кордоном. Зрештою, відбір на ЧЄ-2019 чоловіча збірна України провела на одному диханні, вигравши всі шість поєдинків кваліфікації.
 
При цьому завдання з виходу на ЧЄ підопічні Крастіньша виконали достроково. Свій заключний поєдинок у групі — проти Швейцарії — «синьо-жовті» могли і програти, утім завдання, по­ставлене наставником — завершити кваліфікацію з максимальним числом звитяг — команда виконала, видряпавши гостьову перемогу в швейцарців — 3:2
 
На мажорній ноті свій євровідбір завершила й жіноча збірна України, вигравши в гостях у команди Норвегії (3:1). Як і у випадку з чоловіками, заключний у групі поєдинок українських волейболісток не мав для них турнірного значення, адже підопічні Гарія Єгіазарова, перегравши в передостанньому турі «всуху» прямих конкуренток з Чорногорії, достроково кваліфікувалися на Євро.
 
І нехай на майбутній ЧЄ «синьо-жовті» вийшли з другого місця у групі, двічі на турнірному шляху поступившись переможцеві квартету — збірній Греції, досягнення команди Єгіазарова варте визнання.
 
Загалом, наші волейболістки увосьме гратимуть на континентальному форумі й після серії не надто вдалих результатів (минулий ЧЄ «синьо-жовті» завершили на 13-му місці), думається, прагнутимуть покращити свій доробок, адже свого часу, в далекому 1993 році, українські волейболістки вибороли «бронзу».