Голова Світового банку несподівано оголосив про свою відставку

09.01.2019
Президент Світового банку (СБ) Джим Йонг Кім заявив, що з 1 лютого залишить свою посаду. Про це повідомила прес-служба фінансової організації.
 
Рішення голови СБ піти з посади стало цілковитою несподіванкою, адже 2017 року розпочався наступний п’ятирічний період головування Джим Йонг Кіма у Світовому банку.
 
Загалом Джим Йонг Кім очолював Світовий банк упродовж шести років.
 
Утім ще під час його переобрання на другий термін головування в банку було помітно певну невдоволеність стилем керування народженого у США корейця.
 
Раніше співробітники СБ звернулися до керівництва фінансового інституту з відкритим листом, де вказували на «управлінську кризу» та наголошували на необхідності реформ, нагадує агенція новин dpa.
 
Традиційно головою Світового банку обирають саме представника Сполучених Штатів, адже США мають найвагоміший голос у цій організації, що налічує 189 країн-членів.
 
Виконувати обов’язки президентки СБ iз 1 лютого тимчасово буде виконавча директорка банку болгарка Крісталіна Георгієва.
 
За більш ніж шість років перебування Джим Йонг Кіма на посаді президента Світового банку ця організація намагалася боротися насамперед iз наслідками змін клімату та поширенням небезпечних хвороб. Він також активно підтримував «зелену» енергетику.
 
Нещодавно СБ збільшив програму фінансової допомоги для подолання наслідків кліматичних змін до 200 мільярдів доларів. Не виключено, що до відставки президента СБ доклала рук адміністрація президента США Дональда Трампа, який вважає проблеми глобального потепління «порожніми балачками».