Кораблики надії: в українських містах і Москві пройшли акції на підтримку полонених моряків

09.01.2019
В Ужгороді, Вінниці, Львові, Рівному, Тернополі, Харкові, Миколаєві та Херсоні люди вийшли на центральні міські площі з вимогою звільнити моряків, захоплених у полон прикордонниками ФСБ біля берегів окупованого Криму.
 
До всеукраїнської акції приєдналися, зокрема, понад двісті бійців 3-ї бригади оперативного призначення Національної гвардії України.
 
Молоді хлопці роздавали перехожим власноруч виготовлені паперові кораблики з іменами полонених українських моряків.
 
У військових частинах інших міст нацгвардійці організували флешмоби, під час яких тримали в руках таблички, які разом складали у прапор Військово-морського флоту України. 
 
Ініціаторами креативної акції стали лідери Всесвітнього руху патріотів України, які закликали людей в усьому світі в період iз 25 грудня по 7 січня прикрасити свої будинки та новорічні ялини жовто-синіми паперовими корабликами, протестуючи проти збройної атаки кораблів РФ у районі Керченської протоки.
 
«Акція проходила на Різдво та привернула до себе увагу бага­тьох небайдужих людей, — розповіла Аліна Новикова, офіцер групи інформації та комунікації Військової частини 3002 Національної гвардії України. — Військові вручили перехожим понад сто сувенірних корабликів, на яких були написав імена та прізвища наших співгромадян, які потрапили у полон до окупантів анексованого Криму».
 
А напередодні Різдва українські школярі написали сотні листів зі словами підтримки захопленим українським морякам, яких влада Росії тримає у в’язницях «Лефортово» та «Матроська тиша».
 
До речі, в центрі Москви, біля міської мерії, а також на вулиці П’ятницькій з’явилося відразу кілька ялинок, прикрашених паперовими корабликами, розфарбованими в кольори українського прапора. Слова підтримки через соціальні мережі висловлювали й кримчани.
 
— Із кожним днем усе більше людей в усьому світі співчувають Україні, тому флешмоб на підтримку полонених моряків знайшов підтримку в серцях людей багатьох різних країн світу, — заявила активістка руху непокори Віра Лаврешіна, яка проживає на території окупованого Криму.
 
— Ми просто зобов’язані пережити наших ворогів. У нас накопичився великий досвід виживання в кислотному середовищі.
 
Нагадаємо, що Російські прикордонники обстріляли з бойових знарядь кораблі «Бердянськ», «Маріуполь», а також буксир «Яни Капу» ВМС ЗС України, а потім захопили українські судна разом з екіпажем. Сталося це 25 листопада 2018 року в Керченській протоці.
 
Тоді троє громадян нашої країни отримали серйозні поранення. Усього 24 українськi моряки перебувають у російському полоні. Всіх перевезли до Москви.
 
Членам екіпажів захоплених українських кораблів режим Путіна пред’явив звинувачення щодо незаконного перетину кордону РФ. Наймолодший iз полонених моряків Андрій Ейдер уже в тюрмі 20 грудня 2018 року відзначив своє 19-річчя.