Китай перший у світі посадив космічний апарат на темному боці Місяця

04.01.2019
Безпілотний китайський місяцехід Chang’e-4 («Чан’е-4») здійснив необхідні маневри і успішно приземлився на темному боці Місяця, повідомили 3 січня державні телеканали Китаю CCTV і CGTN.
 
Таким чином Китай став першою країною, яка висадила об’єкт на віддаленому від Землі боці Місяця.
 
Жодних деталей посадки наразі не повідомляють. Видання «Чайна Дейлі» (China Daily) лише поінформувало, що космічний апарат вийшов на місячну орбіту впродовж вихідних 29-30 грудня і пролетів на відстані 15 кілометрів від поверхні Місяця.
 
Супутник був запущений 8 грудня з місяцеходом, призначеним для вивчення місячної поверхні і проведення експериментів.
 
Зонд обладнаний панорамною камерою та вимірювальними приладами. Він проведе радіоастрономічні спостереження і дослідження структури і складу місячної поверхні. 
 
Цікаво, що космічний апарат названий на честь китайської міфічної богині, що живе на Місяці. Попередник Chang’e-4, космічний апарат «Чан’е-3», в грудні 2013 року був першим, який висадився на Місяць з 1976 року. Але технічні труднощі змусили той місяцехід припинити пересування приблизно через місяць.
 
Запуск космічного апарата Chang’e-4 став черговим кроком космічної програми Китаю. Китай має амбіційні плани в космосі: до 2022 року країна планує збудувати власну космічну станцію, а також відправити до 2029 року дослідницьку місію на Юпітер.
 
Сполучені Штати, Індія, Японія і Росія також мають плани відправити місяцеходи на супутник Землі в найближчому майбутньому.
 
Сполучені Штати висадили на Місяці 12 астронавтів у період із 1969 по 1972 роки. Жодна з цих місій не відвідала віддалений «темний» бік Місяця. Космічні апарати фотографували далекий бік, але жоден не приземлявся там. Розташування темного боку Місяця в космічному просторі робить неможливим прямий контакт із Землею.