У Львівському університеті імені Франка відкрили лабораторію з робототехніки

04.01.2019
У Львівському університеті імені Франка відкрили лабораторію з робототехніки

Роботи: помічники чи конкуренти?

Студенти вчитимуться реалізовувати стартапи, керувати мобільними платформами й практикуватися у розробці алгоритмів.
 
 
Лабораторія роз­ташована на факультеті електроніки та комп’ютерних технологій.
 
 
Університет отримав 13 комп’ютерів, роботів Turtlebot 3 і все необхідне для роботи з ними.
 
 
Усе це дозволить винахідникам працювати над алгоритмами для роботів вищого рівня — комп’ютерним зором, аналізом мовлення тощо.
 
Лабораторія також стане осередком, де молодь зможе працювати над власними розробками.
 
Створення інтерактивного простору відбулось з ініціативи компанії SoftServe. Також з вересня минулого року працівники SoftServe проводять у виші факультативні заняття з робототехніки.
 
В день відкриття студенти презентували перші проекти, розпочаті під час цих факультативів. Одна з команд представила робота RoDog, який знає шість голосових команд та орієнтується у просторі. 
 
«Мені надзвичайно приємно спостерігати якісні трансформації, що останні кілька років відбуваються у ІТ-освіті Львова завдяки синергії бізнесу та університетів, — наголошує співзасновник та член ради директорів SoftServe, голова наглядової ради ЛНУ ім. І. Франка Тарас Кицмей. — Наша компанія, як і вся індустрія, залежить від розвитку освіти. Тож ми приділяємо велику увагу співпраці з університетами для того, аби зберегти високу конкурентоздатність існуючих і майбутніх українських ІТ-спеціалістів».
 
Не дивно, що ІТ-освіта у Львові надзвичайно швидко прогресує. Адже в місті — величезна кількість фахівців, які успішно працюють у цій царині.
 
Зокрема, портал DOU опублікував рейтинг топ-50 найбільших IT-компаній за кількістю співробітників станом на липень 2018 року. Лідером стала EPAM, яка має власні офіси у Львові, – у компанії по Україні нараховується 5 тис. 700 співробітників.
 
На другому місці перебуває львівська компанія SoftServe – 5 тис. 379 співробітників, яка за підсумками першого півріччя виросла на 516 осіб та стала другою ІТ-компанією в Україні, що переступила відмітку 5 тисяч фахівців. Інша львівська компанія, ELEKS, посідає 9-те місце в рейтингу.