Росія хоче побудувати новий водогін в анексованому Криму: зазіхає на Північно-Кримський канал

04.01.2019
Лідери країни-агресора вирішили впровадити в життя скандальний проект із перекидання води до окупованого півострова з Тайганського водосховища в Білогірському районі.
 
Починаючи з 2014 року, щоб хоч якось компенсувати перекриття Північно-Кримського каналу, владі Росії вже довелося витратити кілька десятків мільярдів рублів.
 
Нове будівництво збіднить бюджет РФ ще на кілька мільярдів рублів, однак іншого виходу з ситуації поплічники путінського режиму поки що не знайшли.
 
За словами так званого міністра промислової політики окупованого Криму Андрія Васюти, роботи з будівництва водогону вестимуться до 2020 року, а їх підсумком має стати вирішення проблеми з питною водою у північних регіонах півострова Крим. 
 
Нагадаємо, що саме там розташовано сумнозвісний завод «Кримський Титан», де сталася масштабна аварія влітку минулого року, яка спричинила широкий громадський резонанс.
 
Моторошні фотографії з Армянська облетіли весь світ, викликавши занепокоєння урядів США, Великобританії та низки країн Євросоюзу.
 
Поплічникам Кремля довелося терміново зайнятися проблемою забезпечення анексованого півострова водою, адже загроза платити мільярдні штрафи, за рішенням міжнародних судів, стала для них реальністю.
 
Крім того, що істотно постраждала екологія курортної зони Криму, одне за іншим банкрутують фермерські господарства півострова.
 
Після того як окупований півострів став базою для військово-морського флоту країни-агресора та заселився новими «громадянами», агентами російських силових відомств, попит на чисту воду значно виріс.
 
Військовослужбовці, які переїхали на територію анексованого півострова разом із своїми сім’ями з материкової частини Росії, вкрай незадоволені, що там немає якісної прісної води.
 
До цього всі спроби країни-агресора пробити шлях для водних артерій по суші через місто Маріуполь зазнали фіаско. Ще курйозніший варіант вирішення проблеми запропонував президент РАН Олександр Сергєєв, який заявив, що у майбутньому цілком можливо доставляти воду до окупованого Криму безпосередньо з ... планети Марс!
 
Вчений також повідомив, що поки такої можливості немає, російські дослідники працюють над створенням установки, яка перетворюватиме на воду пари з повітря.
 
Московські ідеологи стали висувати навіть такі абсурдні пропозиції, як зміна русла Дніпра у бік окупованого Криму. Так, російський гідролог, член-кореспондент РАН Віктор Данилов-Данільян вирахував, що 981 кілометр річки Дніпро тече через Україну, ще 595 кілометрів русла річки проходить по території Білорусі, а от 485 кілометрів — по Росії.
 
— Повернути русло річки Дніпро, що протікає по Росії, до Криму неможливо, — впевнений еколог Володимир Борейко. — Доведеться будувати шлюзи, вести інші види робіт, а це — мільярди доларів. До того ж, немає жодної гарантії, що у випадку реалізації цього безглуздого проекту не постраждає екологія всіх трьох країн, через які проходить русло річки Дніпро. Підсумком такої безвідповідальності стане те, що окупанти й кримську проблему з водою не вирішать, й ще один позов від міжнародних правозахисних організацій зароблять.
 
Врятувати окупований Крим від екологічної катастрофи здатна лише деокупація півострова, й з кожним роком представники країни-агресора переконуються у цьому все більше та більше.
 
Вода у місцевих підземних джерелах невідворотно стає солонішою, відповідно, використовувати її для побутових потреб не можна.
 
Тому поки що окупанти у кримінальний спосіб вирішують проблеми з питною водою: життєдайну вологу просто крадуть із насосних станцій, розташованих на прикордонних територіях Херсонщини.
 
Проте анексований Крим все одно перебуває на межі екологічного лиха, адже потреби людей, промисловості та аграрного сектору півострова забезпечуються лише на 15-20 відсотків від життєво необхідних норм.