На дорогах Черкащини з кучугур рятувальники визволили більше тисячі людей

28.12.2018
На дорогах Черкащини з кучугур рятувальники визволили більше тисячі людей

На Черкащині негода вирувала дві доби. (Фото надане прес-службою черкаського облуправління ДСНС.)

Дві доби поспіль на Черкащині не вщухала хурделиця. Негода висипала місячну норму снігу й утворила на дорогах неймовірні затори, у пастку потрапили загалом понад 650 транспортних засобів, серед яких — рейсові автобуси, легкові та вантажні автомобілі.
 
Як повідомив «Українi молодій» речник головного управління ДСНС у Черкаській області Костянтин Проценко, загалом на дорогах утворилося 25 великих заторів.
 
Тож обласні рятувальні та дорожні служби, спільно з поліцією та енергетиками працювали на межі технічних та людських можливостей, надаючи допомогу водіям та пасажирам, які через сильний сніг, хуртовини, налипання мокрого снігу, ожеледі опинились у складній ситуації.
 
Тим часом обласний центр теж був у сніговому полоні, міська влада навіть оголосила канікули у школах до 14 січня.
 
Найскладнішою виявилась ситуація у Чорнобаївському районі, де на автодорозі Бориспіль—Дніпро—Запоріжжя, між селами Придніпровське та Першотравневе, у заторі опинилися 120 автомобілів. Ще одна проблемна ділянка виявилася на цій же трасі ближче до кордону з Полтавською областю. Там у сніговому полоні опинилися 8 легковиків.
 
Усю ніч на місцях затору працювали 6 одиниць техніки автодору та рятувальники з Чорнобаївської пожежно-рятувальної частини.
 
Також iз техніки, яку до місця події було перекинуто вночі з найближчих районів області та міста Черкаси, створено два мобільнi рятувальнi загони — це 4 рятувальнi автомобілі підвищеної прохідності, важка інженерна техніка най­ближчої військової частини ЗСУ та БТР Нацполіції.
 
Для надання допомоги та обігріву людей на місці проведення рятувальних робіт було встановлено мобільний пункт обігріву.
 
В Уманському районі, каже Костянтин Проценко, неподалік села Оксанине на автодорозі Стрий—Тернопіль—Кропивницький—Знам’янка, через багатотонну фуру, яка не змогла подолати підйом, також утворився затор.
 
Сильний снігопад погіршив ситуацію, і проблемну ділянку могли проїхати лише легкові автомобілі, тож у заторі застрягли 37 вантажівок, що рухалися у бік Кропивницького.
 
У корку стояли ще 18 інших одиниць транспорту, загалом проїхати не могли 55 одиниць транспорту.
 
Його вдалося ліквідувати завдяки тому, що на місце події направили два спеціалізованi автодорожнi автомобілі, трактор МТЗ райавтодору та трактор Т-150 з місцевого фермерського господарства, пожежний автомобіль підвищеної прохідності з Уманської пожежно-рятувальної частини.
 
У Чигиринському райо­ні біля села Трущівці на автодорозі снігові замети сягали місцями понад один метр. Там зупинилися 40 автомобілів та два рейсові автобуси, в салонах яких перебували 25 пасажирів, серед яких і діти.
 
«Для порятунку людей у селі Трушівці, за допомогою місцевої сільської ради  було створено спеціальний пункт обігріву, до якого рятувальники та працівники дорожних служб звозили звільнених із затору людей та їхні авто — станом на 19-ту годину в безпечне місце, де можна зігрітися, випити гарячого чаю та перепочити, привезли всіх», — говорить Костянтин Проценко. 
 
За дні зимової негоди співробітниками черкаської служби порятунку спільно з працівниками поліції та автодору надали допомогу майже тисячі громадян, які перебували у транспортних засобах. Для ліквідації наслідків негоди рятувальники залучили 48 одиниць техніки та 181 людину.