71-річний француз вирушив у плавання через Атлантику у саморобній бочці

28.12.2018
71-річний француз вирушив у плавання через Атлантику у саморобній бочці

Діжка та її капітан.

Як відомо, давньо­грець­кий філософ Діоген був настільки аскетичним, що більшу частину свого життя провів у бочці на міському звалищі поблизу Коринфа.
 
 
Його сучасні послідовники більш винахідливі. 71-річний француз Жан-Жак Савен відплив 26 грудня від берега іспанського острова Ієрро, що входить до складу Канарського архіпелагу, у діжкоподібній капсулі, в якій планує перетнути Атлантичний океан.
 
 
Чоловік розраховує, що вже за три місяці досягне Карибських островів, повідомляють Бі-Бі-Сі і Міжнародне французьке радіо.
 
При цьому бочка, в якій він здійснюватиме подорож, не обладнана двигуном чи вітрилами. Жан-Жак Савен каже, що вона рухатиметься лише за допомогою вітру й океанських течій.
 
Телефоном пан Савен розповів журналістам агенції «Франс Пресс», що наразі пересувається зі швидкістю 2-3 кілометри за годину.
 
«Погода чудова. Поки що моя капсула поводиться дуже і дуже добре, прогнози говорять про наявність сприятливого вітру принаймні до неділі», — додав чоловік.
 
Жан-Жак Савен — колишній військовий десантник, який також має досвід роботи доглядачем парку і пілотом. Він вірить, що океанські течії дозволять йому здолати 4500 кілометрів і досягти Карибів.
 
«Можливо, це буде Барбадос, хоча мені дуже хотілося б, щоб це був якийсь французький острів — приміром, Мартиніка чи Гваделупа, — каже 71-річний француз. — У такому випадку буде значно простіше розібратися з паперами і повернути бочку назад».
 
Свій плавзасіб француз зібрав iз кількох листів фанери. Всередині Жан-Жак Саван розмістив стіл iз мапами та ліжко. Капсула також обладнана кухнею і місцем для зберігання речей.
 
Довжина капсули становить три метри, діаметр — 2,1 метра. У капсулі є кілька ілюмінаторів, один iз них — у підлозі. Він дозволяє Савену спостерігати за рибами, що пропливають повз бочку. 
 
Серед продовольчих запасів, які чоловік підготував для подорожі, — фуа-гра і кілька пляшок вина. Одну з них Савен планує відкрити у новорічну ніч, іншу — 14 січня: в цей день Савен святкуватиме свій 72-й день народження.
 
Головною метою свого плавання Савен вважає вивчення атлантичних течій: на борт він взяв кілька вимірювальних пристроїв міжнародної організації, яка займається дослідженням світового океану.
 
Крім того, як розповів мандрівник журналістам, він проаналізує вплив океану на алкоголь: бочка перевезе на Карибські острови амфору з вином із Бордо, яке пізніше порівняють iз тим же напоєм, що залишився на  суші.