Студент КПІ здобув «золото» на науковому конкурсі у Мексиці за винахід нафтового адсорбенту

21.12.2018
Студент КПІ здобув «золото» на науковому конкурсі у Мексиці за винахід нафтового адсорбенту

Студент другого курсу Київського національного політехнічного інституту Микола Іванченко отримав перше місце з-поміж 120 проектів на Міжнародному конкурсі наукових розробок ExpoScience International MEXICO 2018, що проходив у Мексиці.
 
 
Микола винайшов спосіб, як швидко ліквідувати нафтові розливи на воді. Для цього юнак пропонує використовувати адсорбент на основі перліту — екологічної, дешевої та поширеної гірської породи.
 
 
«Перліт — гідрофобний матеріал, що може збирати нафту та нафтопродукти в місцях розливу в будь-якому водному середовищі — океані, морі чи річці. Адсорбент відштовхує воду і вбирає нафту. Перліт здатен ліквідувати всемеро більше нафти, ніж важить сам. Перед використанням породу необхідно підготувати: методом термічного удару надати їй пористої структури. Аби в пори не потрапляла вода, а лише нафта, перліт треба також обробити гідрофобізатором», — пояснює особливості технології розробник.
 
Як переможець конкурсу учень Малої академії наук запрошений узяти участь у всесвітній науковій виставці в Абу Дабі наступного року.
 
Ідея Миколи вже не вперше здобуває визнання у світі.
 
Адже влітку 2017 року винахідник здобув золото на олімпіаді GENIUS у США, де став кращим з-поміж півтори тисячі розробників з усього світу. 
 
За умовами конкурсу вік учасників — від 15 до 25 років. Категорії участі — соціальні та гуманітарні науки, інженерія, точні науки, медицина та охорона здоров’я, програмне забезпечення та комп’ютерні науки, екологічні науки, науки про освіту та виховання, харчові та агрономічні науки, біологія, матеріалознавство.
 
Оцінюють роботи фахівці в кожній категорії, оцінки виставляють анонімно, що дозволяє об’єктивно визначити кращі проекти.  
 
Разом із Миколою Іванченком на Міжнародному конкурсі наукових проектів у Мексиці Україну представляли ще троє учнів Малої академії наук.
 
Одинадцятикласниця з Тернопільської області Анастасія Стаханська представила дослі­дження з медицини про антимікробну та протизапальну активність біологічно активних речовин фенольної природи підземних органів родовика лікарського.
 
Одинадцятикласник із Полтавської області Артур Виповський показав систему дистанційного моніторингу та контролю стану сільськогосподарських насаджень на основі сучасних інформаційно-телекомунікаційних технологій.
 
Дослідження руху космічного апарату з використанням вітрила представив одинадцятикласник iз міста Чернівці Артур Качур. 
 
Після нагородження та вручення медалей українська делегація підписала угоду про подальшу наукову співпрацю з молодими науковцями Мексики.
 
Як заявили ініціатори підписання, це допоможе співпрацювати на міжнародному рівні та обмінюватися досвідом.
 
«Для учнів і для МАН у цілому важливо відчувати підтримку на міжнародному рівні, підкріплену конкретними та ефективними кроками і заходами», — зазначив керівник української делегації Євген Кудрявець.
 
У вільний від конкурсних активностей час учні МАН відвідали Інтерактивний музей економіки та Музей науки і технологій.