«Русскій мір» пручається: як депутати у Раді билися через московських попів

21.12.2018
«Русскій мір» пручається: як депутати у Раді билися через московських попів

Сварка між Шуфричем і Березою переросла в бійку. (Фото з сайта censor.net.ua.)

У четвер Верховна Рада ухвалила зміни до законодавства, які зобов’язують Українську православну церкву Московського патріархату перейменуватися.
 
 
В новій назві має бути зазначено приналежність до материнської церкви, тобто Російської православної.
 
 
Це рішення (законопроект №5309) підтримали 240 народних депутатів. Голова ВР Андрій Парубій назвав цей день «історичним днем повернення української церкви».
 
«Людина в Україні, коли йде в церкву, має розуміти, куди вона саме йде», — пояснив під час дебатів депутат Сергій Висоцький з «Народного фронту».
 
Ігор Мосійчук був ще радикальнішим: «Тиснучи на зелену кнопку, ви стріляєте в «русскій мір». Смерть «русскому міру».
 
Ухвалений проект передбачає, що з початку його дії релігійні організації матимуть чотири місяці для зміни назви, інакше положення її статуту щодо назви автоматично втратять чинність.
 
«Проти», як неважко здогадатися, голосував лише «Опозиційний блок», в якому зібралися переважно прихожани Московського патріархату.
 
Аргументи «опоблоківців» досить своєрідні. Наприклад, нардеп Микола Скорик заявив, що УПЦ МП є українською церквою на чолі з блаженнійшим митрополитом Онуфрієм, і світ нібито не визнає «створену Порошенком для підняття рейтингу» Православну церкву України. За його словами, ця ініціатива ставить Україну «на межу громадянського конфлікту».
 
Після ухвали законопроекту лідер фракції «Опоблоку» Вадим Новинський кинувся в президію апелювати до Парубія. За ним «підтягнулися» й інші депутати від «Опоблоку».
 
Незадоволений рішенням парламенту Нестор Шуфрич у цей час вирішив зірвати злість на плакаті «Агента Путіна Медведчука — під суд», що «прикрашав» парламентську трибуну, й здер його.
 
Тут же в наелектризованому від емоцій залі спалахнула кулачна бійка. Шуфрича вдарив в обличчя ветеран АТО Юрій Береза, отримав стусанів і Юрій Бойко, який кинувся розбороняти колег.
 
У цей час пристрасті вирували і на площі під Радою — близько тисячі прибічників РПЦ в Україні вийшли на акцію протесту — так званий «молебень за напоумлення депутатів», вимагаючи недопущення втручання парламенту в церковні справи.
 
Ще раніше голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП архієпископ Климент (Вечеря) сказав BBC News Україна, що церква не буде змінювати свою назву. А в «Опозиційному блоці» вже пообіцяли оскаржити цей закон у Конституційному Суді.
 
Ще один документ, який у четвер мала намір ухвалити Верховна Рада, уточнює статтю 8 закону про свободу совісті та релігійні організації, а саме — перехід релігійної громади під юрисдикцію іншої церкви.
 
У новій редакції вказали, що вільна зміна підлеглості відбувається шляхом зміни до статуту релігійної організації або реєстрації нового, за що має проголосувати більшість присутніх на зборах релігійної громади. Такі зміни покликані пришвидшити перехід релігійних громад від УПЦ Московського патріархату до новоствореної помісної Православної церкви України. 
 
Натомість у самій УПЦ МП прогнозують, що процес переходу релігійних громад може супроводжуватись силовим протистоянням та тиском.
 
«Закон про рейдерство церков, — так оцінив документ депутат від «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул. — На практиці це виглядатиме так — 200 бандитів заходить в церкву, ставить свічки та захоплює її». 
 
Водночас в інтерв’ю виданню «Релігійна правда» митрополит Олександр (Драбинко), один із двох представників Московського патріархату, які взяли участь в об’єднавчому Соборі, зазначив, що, найімовірніше, «події розвиватимуться мирно, спокійно».
 
«Як бачите, захоплень храмів і побоїщ, які обіцяв Новинський і деякі інші представники як РПЦ, так і нашого політичного істеблішменту, не відбувалося, не відбувається і, я сподіваюся, не відбудеться, — додав він. — Я б сказав, що зараз iде «переварювання інформації», того, що сталося. Як я розумію, рішення будуть ухвалюватися згодом. Напевно, процес буде більш активним тоді, коли буде отримано документ, Томос, тобто після 6 січня».
 
Власне, як показують події в парламенті, поки що «побоїща» провокують винятково самі ж прибічники Московського патріархату...