В Україні погіршується рівень свободи в інтернеті — Freedom House

19.12.2018
Неурядова всесвітня організація Freedom House визнала Україну частково вільною у питанні доступу і використання інтернету.
 
Згідно з даними звіту організації «Свобода слова в інтернеті 2018», експерти дали Україні 45 балів зі 100 можливих.
 
Чим менше балів, тим вищий рейтинг вільного доступу. За інформацією дослідників, за останні сім років в Україні погіршилась ситуація із свободою в інтернеті. І на це є кілька причин.
 
Такі результати експерти пов’язують із постійними прагненнями українських силових структур контролювати та у певних випадках забороняти свободу висловлювань в інтернеті.
 
Якщо ж порівнювати тенденцію з попередніми роками, то у звіті за 2012-2016 роки Україна посідала 25-те місце у рейтингу, а вже в 2017-му втратила понад 20 позицій і посіла 45-ту позицію. 
 
Дехто ж скептичний стосовно таких позицій України в рейтингу. Програміст американської it-компанії, що працює в Україні, Валентин Овдій, переконаний, що ситуація зі свободою в мережі має іншу тенденцію і з роками лише покращується, тож називає такі дані хибними.
 
«Висновки про стан свободи інтернету в тій чи іншій країні зумовлені низкою показників, об’єднаних у три основні групи. Перешкоди у доступі: наявність інфраструктурних та економічних перешкод для доступу в інтернет, практика обмеження або блокування певних програм або технологій, правові, нормативні та інші адміністративні форми технічного контролю над інтернетом.
 
Обмеження на утримання: практика фільтрації і блокування веб-сайтів, форми цензури, самоцензури і маніпуляції інформацією, ступінь різноманітності засобів масової інформації в інтернеті та практика їх використання для поширення суспільно значимої інформації, а також їх участь у соціально-політичній діяльності. Я певен, що саме дослідження може мати багато поверхової інформації, яка має місце, проте не підтверджена.
 
Адже в основному над дослідженням працюють іноземці. На власній роботі пересвідчуюся, що зараз в Україні в сегменті мережі працювати вільніше. А от у чому справді проблема — це в безпеці. І не лише у випадку роботи програміста, а й у доступі неповнолітніх до мережі, інформації, яка впливає на психіку дітей. От у цьому випадку нам необхідно багато що змінювати»,— поділився власними спостереженнями Валентин. 
 
Загалом у рейтингу щороку бере участь різна кількість країн. У 2018 році перше місце у звіті отримали Естонія й Ісландія (по 6 із 100), як найбільш вільні у використанні інтернету. За ними йдуть Канада (15 із 100), Німеччина (19 із 100), Австралія (21 із 100), США (22 із 100).
 
Проте, незважаючи на високий рейтинг Штатів, автори звіту все ж зафіксували наявність дезінформації у цій країні. Останнім у рейтингу є Китай (88 із 100).
 
Freedom House — неурядова організація зі штаб-квартирою у Вашингтоні. Була заснована в 1941 році Елеонорою Рузвельт, Уенделл Уілкі та іншими. Відома своїми дослідженнями стану політичних та громадянських свобод.