Харківський дизайнер створив нову модель легендарного «Запорожця»

19.12.2018
Легендарний ЗАЗ-965, який випускався в Україні з 1960 по 1969 рік, може знову повернутися на дороги, але в модернізованій формі.
 
Випускник Харківського автодорожнього університету 27-річний дизайнер Роман Прядько представив своє бачення популярної вітчизняної моделі, яка близька до відомих світових аналогів Fiat 500, Citroёn C3 Pluriel, Mini Cooper Hatch III, Volkswagen Beetle III.
 
У своєму проекті автор зберіг знайомий стиль бренду, але інтерпретував його на більш сучасний манер. Головною зміною стало перенесення двигуна на передню частину кузова, що спрощує систему охолодження.
 
Також одним з основних елементів упізнаваності екстер’єру можна вважати «зябра» з боків кузова, які в оригінальній версії були вентиляційними отворами.
 
На зміну їм автор проекту встановив спеціальні прорізи для відведення повітря з салону автомобіля. Такий конструкторський хід водночас стильний і функціональний. 
 
Внутрішній інтер’єр нового «Запорожця» також нагадує вдалий синтез сучасного і колишніх технічних рішень. Тут є, наприклад, горизонтальна лінія з плавним загином униз, яка функціонально стилізована під старі центральні і бічні повітродуви.
 
Досить несподіваний вигляд має комбінація нових приладів управління, виготовлених у стилі ретро, а також три круглi функціональних клавіші на центральній консолі, нижче яких розташована кнопка запуску двигуна.
 
Скромні габарити автівки вигідно вплинуть на її вартість і при цьому спроможні водночас вмістити чотирьох пасажирів. Правда, тут є свій нюанс.
 
Як повідомив розробник, комфортно себе почуватимуть дорослі лише на перших двох сидіннях, тому в задній частині моделі краще перевозити дітей, бо старші зможуть осилити лише невелику відстань.
 
Покупцями нового «Запорожця» Роман бачить молоду сімейну пару 23-35 років, які ще не встигли зібрати кошти на велику модель, але мріють про власну автівку. Компонувальна схема проекту передбачає кілька варіантів силових установок — від ДВЗ до електродвигунів з літій-іонними батареями.