«Сталін» і «Холодна війна»: у Севільї назвали кращі європейські фільми 2018 року

18.12.2018
«Сталін» і «Холодна війна»: у Севільї назвали кращі європейські фільми 2018 року

Кадр зі стрічки «Холодна війна».

На 31-й церемонії вручення нагород Європейської кіноакадемії, яка відбулась минулої суботи в іспанському місті Севілья, найбільше нагород зібрав фільм польського кінорежисера Павла Павліковського «Холодна війна».
 
Стрічка мала найбільше номінацій — п’ять, і перемогла у всіх. «Холодна війна» названа кращим європейським фільмом 2018 року (стрічка наступного року також побореться за «Оскар» у номінації «Кращий неангломовний фільм»), сам Павел Павліковський нагороджений за кращу режисуру, кращий сценарій і кращий монтаж.
 
А виконавиця головної жіночої ролі Йоанна Куліг названа кращою європейською акторкою 2018 року. 
 
Стрічка-переможець знята в чорно-білих тонах і розповідає історію кохання співачки і музиканта в роки «холодної війни».
 
Сам Павліковський каже: «Мій фільм розповідає про долю Європи, про те, як жорна долі душать людей, але при цьому інколи на поверхню виходить краще, що є в них. Вважаю, що це дуже європейський фільм». 
 
Премію академії для кращого актора отримав італієць Марчелло Фонте за роль у фільмі «Догмен». Фонте за роль у цьому фільмі вже визнаний кращим актором на Каннському кінофестивалі.
 
Фільм «Догмен» розповідає про власника собачої перукарні в Італії, який вступає в протистояння з колишнім боксером. До речі, до того як почати зніматися в кіно, Марчелло Фонте працював охоронцем в одному з театрів Рима. 
 
Сатирична стрічка «Смерть Сталіна» британського режисера Армандо Іаннуччі отримала перемогу в номінації «Краща комедія». Фільм є екранізацією комікса, створеного французами Фаб’єном Нурі та Тьєррі Робеном.
 
Його сюжет базується на хаосі, який виник у політичних елітах СРСР після смерті Йосипа Сталіна в 1953 році. Стрічка «Смерть Сталіна» знімалася в Києві, а головну жіночу роль зі­грала голлівудська акторка українського походження Ольга Куриленко.
 
До речі, стрічка увійшла до списку 50 найкращих комедійних фільмів ХХІ сторіччя. Режисер Армандо Іаннуччі вже оприлюднив подальші плани: він зніме свою наступну сатиричну комедію про чинного президента США Дональда Трампа. 
 
Фільм «Смерть Сталіна» обурив російських комуністів і так і не з’явився у російських кінотеатрах, бо міністерство культури РФ відкликало прокатне свідоцтво. 
 
У Севільї були політизованими не лише стрічки-переможці, а й сама церемонія вручення нагород. Польська режисерка-ветеранка Агнешка Холланд заявила зі сцени: «Ми не можемо дозволити урядам притискати нас».
 
При цьому вона мала на увазі як ситуацію у самій Польщі часів правління консервативно-націоналістичної партії «Право і справедливість», так і ситуацію в Європі загалом.
 
Холланд стала на захист принижених та ув’язнених кіномитців, зокрема постановника номінованої російської стрічки «Літо» Кирила Серебреннікова, який перебуває під домашнім арештом, і ув’язненого українського режисера Олега Сенцова.
 
«Ми повинні говорити замість тих, кого позбавили голосу», — заявила польська режисера.
 
Про Сенцова говорив також британський кінопродюсер Майк Дауні. 
 
Під час вручення нагород пролунав також інший політичний мотив. Славетний британський актор Рейф Файнс, який отримав почесну нагороду за свій внесок у мистецтво кіно, говорив про «Брекзит», про сором, який він відчуває з приводу того, що Британія відривається від решти Європи...