На ЧС з плавання на «короткій воді» український стаєр виборов рекордне «золото»

18.12.2018
На ЧС з плавання на «короткій воді» український стаєр виборов рекордне «золото»

Михайло Романчук — новоспечений чемпіон світу на «короткій воді» на 1500 м. (Фото з сайта ukrinform.com.)

«Кожного разу, коли трапляється не так, як я того хочу, для мене це своєрідна поразка. Але без поразок не буває перемог. Потрібно робити правильні висновки й рухатися далі», — в одному зі своїх інтерв’ю удома, на Рівненщині, сказав місцевий зірковий плавець Михайло Романчук.
 
 
На чемпіонаті світу 2017 року в Будапешті та європейському форумі-2018, який проходив у Глазго, Михайло не зміг здобути перемогу на своїй улюбленій дистанції 1500 м, двічі залишившись зі «сріблом» у руках.
 
 
Чергова ж можливість виправити ситуацію й покласти до своєї пристойної колекції «золото» на 1,5 км випала Михайлу в китайському Ханчжоу, де минулого тижня проходив чемпіонат світу на «короткій воді». І нехай 25 метровий басейн — це не олімпійський стандарт, за високий результат Романчук боровся, як лев.
 
Після ЧЄ в Глазго Романчук узяв шлюб з вітчизняною легкоатлеткою Мариною Бех, тож, без сумніву, у Ханчжоу мав додаткові стимули.
 
Його протистояння з олімпійським чемпіоном 2016 року італійцем Грегоріо Пальтріньєрі останнім часом вже перейшло в ранг битви гігантів, коли з перемінним успіхом ініціатива переходить від одного плавця до іншого.
 
На ЧС-2018 у Ханчжоу Романчук з першим часом завершив кваліфікаційний турнір, натомість у фіналі впродовж тривалого часу першу скрипку грав саме Пальтріньєрі.
 
Вийшовши на дистанцію в статусі світового рекордсмена, італієць дві третини маршруту йшов на новий рекорд. Однак ближче до фінішу сили почали залишати Грегоріо. Поступово його перевага над українцем танула. І хоча на заключні 25 метрів він пішов першим, утримати перевагу представник Італії таки не зміг.
 
Водночас Романчук, окрім чемпіонського титулу, здобув і статус рекордсмена змагань — 14.09,14. Так само переписав Михайло й рекорд України, який оновився більше ніж на п’ять секунд.
 
«Це дуже важлива перемога. Після чемпіонату Європи у мене була пауза в тренуваннях, пов’язана з весіллям. І я радий, що зміг добре підготуватися до світової першості і завоювати «золото». Упевнений, воно мене мотивує на подальші перемоги. Тому що моє тіло точно здатне на більше», — наголосив Романчук. 
 
Український стаєр додав, що у цьому запливі хотів побити й світовий рекорд, утім вирішення цього завдання відклав на майбутнє: «Я продовжу тренуватися й, сподіваюся, на наступних стартах зможу продемонструвати все, на що здатен».
 
Золота медаль Романчука стала єдиним успіхом української збірної на чемпіонаті світу-2018 на «короткій воді», де, загалом, виступало восьмеро вітчизняних плавців.
 
У медальному протоколі наша команда посіла 12-те місце, водночас у очковому заліку ЧС «синьо-жовті» завершили на 28-му місці, здобувши за турнір лише 26 пунктів. У кращої збірної «мундіалю» — команди США — 17 золотих, 15 срібних, чотири бронзові медалі та 1099 залікових балів.